Članak

Iran oslobodio britansko-švedski tanker Stena Impero

(Patria) – Naftni tanker Stena Impero koji je Iran zaplijenio u julu, napustio je luku Bandar Abbas i zaplovio prema Dubaiju.

(Patria) – Naftni tanker Stena Impero koji je Iran zaplijenio u julu, napustio je luku Bandar Abbas i zaplovio prema Dubaiju.

U saopćenju švedske kompanije Stena Bulk u čijem vlasništvu je Stena Impero navodi se da je brod napustio luku i uputio se prema Dubaiju gdje će se posada iskrcati i pristupiti medicinskom pregledu i brifingu.

Tanker Stena Impero plovio je sa britanskom zastavom Hormuškim tjesnacem kada je zaustavljen i potom zadržan od strane iranskih Čuvara revolucije zbog navodnog kršenja zakona o morskom saobraćaju. Incident se desio dvije sedmice nakon što je Velika Britanija zaplijenila iranski tanker u blizini teritorije Gibraltara.  

Iran je nešto ranije oslobodio 7 od ukupno 23 člana posade.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je naredba o zapljeni otkazana, ali da se istraga o brodu nastavlja. Istovremeno, predstavnici kompanije Stena Bulk izjavili su da nemaju saznanja o bilo kakvim formalnim optužbama prema posadi ili kompaniji.

Zapljena tankera Stena Impero dodatno je podigla tenzije u Zaljevu, naročito nakon napada na trgovačke brodove u maju i junu za koje su SAD optužile Iran, koji negira umiješanost.

 

#Svijet