Članak

Reakcija organizatora: Posljednji izvještaji medija o Islamskoj zajednici i Povorci su huškački

Huremović je za Patriju izjavila da je Islamska zajednica u BiH uputila javno saopćenje u kojem je upozorila građane da nasilje nije dopušteno

SARAJEVO, (Patria) - Članica Organizacionog odbora prve bosanskohercegovačke Povorke ponosa Lejla Huremović demantirala je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ‘huška’ građane na sutrašnju povorku u Sarajevu, kako su u subotu objavili mediji iz regiona i zemlje.

Hrvatska informativna novinska agencija (HINA) donijela je tekst pod naslovom ‘Islamska zajednica pozvala na bojkot homoseksualne parade u Sarajevu, Katolička crkva na suzdržanost od nasilja’, dok se u tekstu prikriva informacija da i jedna i druga religijska zajednica upozoravaju vjernike da se, prema religijskim shvatanjima, homoseksualnost smatra grijehom, ali istovremeno i iz Islamske zajednice i Katoličke ckrve građane upozoravaju da bi također bi grijeh i počiniti nasilje nad osobama homoseksualne orjentacije.

Huremović je za Novinska agenciju Patria izjavila da je Islamska zajednica u BiH uputila javno saopćenje u kojem je upozorila građane da nije dopušteno bilo kakvo nasilje tokom Povorke ponosa u nedjelju.

“Jasno je kakav stav generalno religijske zajednice imaju, ali je Islamska zajednica eksplicitno poručila da bilo kakvo nasilje nije dopustivo”, izjavila je Huremović.

Komentarišići prvu bosanskohercegovačku Povorku ponosa Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini saopćilo je da islam afirmira brak i porodicu, potiče na formiranje braka i očuvanje vrijednosti braka, potomstva i porodice kao osnovne ćelije ljudskog društva, da se homoseksualnost u izvorima islama kvalificira velikim grijehom te da se vjernici pozivaju da mu se ne približavaju. 
S druge strane, u istom saopćenju Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH upozorava da nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjeku na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije.

Skoro jednake stavove u petak je iznio i glavni urednik Katoličkog tjednika Josip Vajdner u tekstu 'Šta Katolička Crkva može reći o Paradi?'

“To što su objavili neki mediji u vezi Islamske zajednice i Povorke ponosa je čisto huškanje i ozbiljno mogu ugroziti bezbjednost, te pozivamo medije u regionu da profesionalno i etički izvještavaju”, rekla je Huremović.

#BiH