Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 04.09.2019 12:39:00

Sarajevo: Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC

Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - Change ili promjena tema je drugog AJB DOC festivala, koji će se održati u Sarajevu od 20. do 24. septembra i na kojem će u tri programa, Takmičarskom, Last Minute Cinema i AJB Screening biti prikazana 23 dokumentarna filma.

„Nakon Prvog AJB DOC Film Festivala, koji se pokazao veoma uspješnim, ulazimo u fazu kada treba postati veći i bolji na svim nivoima. Imali smo sreću, koja, možda, i nije slučajna, da je pobjednički film prošle godine bio nominovan za nagradu Oscar. Ove godine prikazat ćemo pet filmova bosanskohercegovačke koprodukcije i veliko nam je zadovoljstvo da se u našoj zemlji još snimaju kvalitetni dokumentarni filmovi. S aspekta napetosti i zanimljive priče, dokumentarni filmovi danas mogu parirati igranim filmovima, a dodatno imaju i notu obrazovnog aspekta i osvještavanja o određenoj temi. Vjerujem da dokumentarni film ima moć da mijenja svijet i svijest,“ kazao je Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala.

Organizatori festivala su saopćili da su se na Drugi AJB DOC Film Festival odazvali autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 400 filmova iz 21 zemlje. Odabrani su najbolji filmovi, i to 12 za takmičarsku, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema i šest za prateći program AJB Prikazuje.

Specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda se u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno ograničenog su trajanja prema televizijskom formatu.

Međunarodni žiri koji čini pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

Članovi međunarodnog žirija priznati su i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi (Al Jazeera Documentary Channel).

„Sarajevo već postaje prepoznatljivo po festivalima, drago nam je da i AjB daje doprinose tome“, rekao je novinarima u Sarajevu direktor AJB Tarik Đođić.

Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival AJB DOC međunarodni je festival dokumentarnog filma koji organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.
 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android