Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 30.08.2019 23:45:00

U Vijećnici održana javna prezentacija projektnih prijedloga za „Smart Sarajevo“

Projekti predstavljeni na javnoj prezentaciji

SARAJEVO, (Patria) - Grad Sarajevo i UNDP BiH organizovali su večeras u Vijećnici prvu javnu prezentaciju projektnih prijedloga koji su ušli u uži izbor u okviru Inicijative „Smart Sarajevo“. Ukupno 23 aplikanta predstavili su svoje inovativne ideje koje za cilj imaju da naše Sarajevo učine boljim i ugodnijim mjestom za življenje.

Projekti su fokusirani na tri oblasti koje su građani Sarajeva tokom ankete u martu ove godine ocijenili kao prioritetnim, a to su zagađenje zraka, javni prevoz i korupcija. Svaki projektni prijedlog je predstavljen u tri minute, nakon čega je stručni žiri koji čini sedam članova City Mind Lab-a, a koji su stručnjaci u svojim oblastima, postavljao relevantna pitanja. Pored žirija i publika je na kraju događaja imala mogućnost da glasa putem online alata za projekte koji im se najviše dopadaju.

Po završetku prezentacije, predstavljeni su glasovi žirija, te glasovi publike. Finalni rezultati će biti naknadno objavljeni, a obuhvatat će bodove na osnovu tehničke evaluacije, ocjene žirija te glasova publike. Nakon finalnog odabira 10 najboljih projekata, pristupit će se njihovoj realizaciji na području općine Stari Grad.

Grad Sarajevo Inicijativom „Smart Sarajevo“, koju je pokrenuo zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), ne samo da želi stići evropske trendove već ima ambiciju da postane lider tih procesa u regiji i šire, ka odinamično, atraktivno i održivo mjesto za život i poslovanje.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android