Članak

Privatne firme ušle u zgradu Parlamenta i zamijenile opremu!

Za sada je utvrđeno da su zamijenjene plazme u Bijeloj sali.

(Patria) - Uposlenici privatnih firmi su za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora Parlamenta BiH ušli u zgradu PSBiH i u parlamentarnim salama manipulirali opremom bez adekvatnog naloga, saznaje Novinska agencija Patria.

Sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kenan Vehabović potvrdio je tu informaciju istakavši da je danas prekinuo godišnji odmor, te se u zgradi na licu mjesta uvjerio u tačnost priča uposlenika koji su ga obavijestili da su iz Bijele sale izneseni novi plazma ekrani, a montirani stari koje su tu bili prije EBRD-ove konferencije održane u maju ove godine. 

Uposlenici privatnih firmi su, kako je potvrdio Vehabović za NAP, u zgradi PSBiH bez saglasnosti Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH skidali opremu iz parlamentarnih sala, te ulazili i u druge prostorije.

„Tačno je da je skinuta oprema od strane nama nepoznatih firmi koje nemaju nikakav ugovorni odnos, a prema informacijama koje sam dobio od uposlenih iz osiguranja, te privatne firme su angažirane po naređenju Dragana Šojića, direktora Službe za zajedničke poslove institucija“, kaže Vehabović.

Naročito je zabrinjavajuće, rekao je, da neko mimo propisa i procedura otvara i server sobu, "jer zgrada posjeduje više od deset sigurnosnih područja, a osiguranje vrši Služba za zajedničke poslove."

„Kao sekretar Zajedničke službe za ponedjeljak sam hitno zakazao sjednicu Kolegija Sekretarijata na kojoj ćemo pokrenuti daljnje korake i obavijestiti institucije koje će utvrditi da li nedostaje još nešto od opreme“, kaže Vehabović.

Za sada je utvrđeno da su zamijenjene plazme u Bijeloj sali.

„Plazme su skinute sa sistema i to bez znanja IT sektora i što je najgore ulazili su u sobu gdje su smješteni serveri, što se nikako ne smije raditi bez prisustva uposlenika iz IT sektora“, napominje Vehabović.

#BiH