Članak

Velike mjere osiguranja uoči Macronove posjete Beogradu

Francuski predsjednik u Srbiji će boraviti 15. i 16. jula

(Patria) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da će poduzeti maksimalne mjere sigurnosti povodom predstojeće posjete predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona.

U saopštenju MUP-a se navodi da će tokom posjete francuskog predsjednika Srbiji, 15. i 16. jula, doći do izmjene režima saobraćaja u određenim dijelovima Beograda.

"Pripadnici Jedinice za osiguranje određenih ličnosti i objekata primjenjivat će posebne mjere fizičkog i tehničkog osiguranja na trasama kretanja štićene ličnosti, a pripadnici Uprave saobraćajne policije preduzimaće intenzivne mjere u cilju normalizacije saobraćaja nakon prolaska kolone sa štićenom ličnošću", navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a Srbije pozivaju građane da imaju razumijevanja za aktivnosti koje će pripadnici policije poduzimati tokom predstojeće posjete francuskog predsjednika.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsedniku Francuske Emanuelu Macronu povodom nacionalnog praznika Francuske - Dan pada Bastilje.

"Vaša posjeta će predstavljati i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo. I danas dijelimo vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa i uvjeren sam da je u Vašoj viziji reformisane EU, naš evropski put realan i ostvariv", naveo je Vučić.

Francuski mediji napominju da će glavne teme Macronove posjete Beogradu biti i „osjetljivo pitanje“ može li Srbija računati na članstvo u EU, problemi odnosa s Kosovom i osjetno jačanje ekonomske saradnje.

Pariski sedmičnik Ekspres najavljuje sutrašnju posjetu francuskog predsjednika ocjenom da će odnosi Srbija-Kosovo biti u središtu pažnje i podvlači da su „zategnutosti porasle kad je Kosovo krajem 2018. uvelo carine od 100 odsto na uvoz srpskih proizvoda“.

Francuski mediji prenose i izvještaj agencije Frans pres u kojem se predočava da je uz posredovanje EU vođeni dijalog Beograd-Priština mjesecima zakočen i dodaju da su nastojanja Berlina i Pariza da se tu napravi zaokret zatajila i „nikakav napredak nije na vidiku“.

„I mogućnost da se sukob riješi razmjenom teritorija je i dalje bez izgleda“ i, kako se stavlja do znanja, „Pariz je otvoren za to, dok se protivi Berlin koji strahuje da bi se time otvorila ‘Pandorina kutija’ nacionalizama“.

Mediji navode i objašnjenje Jelisejske palate da „predsjednik Makron podržava europsku perspektivu Balkana, ali istovremeno predočava da će članstvo uslijediti tek kad se prethodno EU preustroji, što su Srbi veoma dobro razumjeli“.

#Region