Članak

Britanski historičar Hoare promovirao knjigu Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu

Promocija će 26. juna biti održana u Brčkom, a planirano je organiziranje sličnih razgovora/predstavljanja i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i regionu.

SARAJEVO, (Patria) - Promocija knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu britanskog historičara i profesora na SSST Univerzitetu u Sarajevu Marka Attile Hoarea održana je večeras u dvorani Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu.

Tokom promocije istaknuto je da knjiga ima za cilj objasni kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat i komunistima da preuzmu vlast u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

"Ja sam se s ratom u Bosni i Hercegovini upoznao kao student na Oxfordu. Svjedoci smo genocida nad Bošnjacima koji je bio i genocid nad državom. Htio sam da istražim kako je nastala ta država koja je napadnuta, a to je značilo proučavati partizanski pokret", rekao je Hoare. On je dodao da Hrvatska jeste dala najveći broj partizanskih brigada, ali da je Bosna i Hercegovina bila središte borbe.

"Srbi koji su se borili za Bosnu i Hrvatsku nisu podržavali velikosrpski narativ", rekao je Hoare.

Tito i KPJ su veoma brzo uvidjeli značaj bosanskih muslimana za NOP te su nastojali na svaki način da ih privuku na svoju stranu. To je, po Hoareu, bilo ključno za uspjeh Tita i partizana.

Na promociji su osim autora Hoare govorili i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu historičar Husnija Kamberović, historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin, prevodilac knjige sa engleskog jezika Emir Suljagić te novinar Amarildo Gutić.

Promocija će 26. juna biti održana u Brčkom, a planirano je organiziranje sličnih razgovora/predstavljanja i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i regionu.
 

#BiH