Objavljeno u kategoriji BiH na 15.05.2019 16:07:00

Potpisana tromeđna granica između BiH, Srbije i Crne Gore

Potpisan protokol (Foto: Patria)

SARAJEVO, (Patria) - Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije potpisan je danas u Sarajevu, a potpisali su ga Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Dragan Pejanović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, i Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Ministar Osmanović kazao je da je potpisani protokol veliki korak u rješavanju graničnih sporova među državama regiona, ali i markaciji državne granice BiH.

"Ovo je iskorak o uređenosti granice BiH. Svaki ovakav iskorak koji je napravljen bilateralnim i multilateralnim odgovorima ide u prilog boljoj saradnji država u regionu. Potpisivanje ovog protokola je iskorak na putu ka EU sve tri države jer je Evropska komisija u novoj strategiji za zapadni Balkan jasno naglasila da je rješavanje graničnih sporova jedan od uvjeta", kazao je Osmanović.

Odalović je istakao da je Srbija posvećena rješavanju markacije granica i da je to obaveza svih onih koji predstavljaju svoje države jer će rješavanje pitanja problema granica olakšati život građanima.

Između BiH i Srbije sporne su četiri tačke i to Hidroelektrana Zvornik, Hidroelektrana Bajina Bašta, pruga Beograd - Bar i Općina Priboj. BiH i Crna Gora su 25. augusta 2015. godine u Beču potpisale sporazum o granici, a sada komisije intenzivno rade na implementaciji tog međunarodnog ugovora.

Tromeđna granična tačka između BiH, Srbije i Crne Gore biće označena na tromeđi katastarskih opština Đakovići/Zaborak (BiH), Sočica (Srbija) i Povlače (Crna Gora) i nalazi se na mjestu zvanom Zelena Glava. Biće obilježena na terenu postavljanjem odgovarajuće tromeđne granične oznake, što će podjednako finasnirati sve tri države. Tri najveća grada u blizini tromeđe su Čajniče (BiH), Priboj (Srbija) i Pljevlja (Crna Gora).

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android