Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 24.04.2019 12:34:00

Uskoro počinje izgradnja Galerije „Mersad Berber“ u Sarajevu

Zgrada u kojoj će se nalaziti Galerija "Mersad Berber"

SARAJEVO, (Patria) - U Zagrebu je prošle sedmice otvorena monografska izložba istaknutog bh. slikara i grafičara, Mersada Berbera u prestižnoj Galeriji Klovićevi dvori. Djela ovog velikog umjetnika koja će biti izložena naredna dva mjeseca, uglavnom su izabrana vlasništva umjetnikove porodice i privatnih zbirki, a jedan dio kolekcije posuđen je iz Bošnjačkog instituta iz Sarajeva. Prezentiran je presjek od 150 radova većinom velikih formata, od ranih radova nastalih 1958.godine i iz razdoblja studija na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti, pa do posljednjih autoportreta.

Mersad Berber je bio jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih akademskih slikara čija djela su izlagana širom Evrope, ali i SAD-a i Azije, dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad, a osim slikanja, bavio se i grafikom, tapiserijom, ilustracijom  te je radio scenografiju i kostimografiju.

Djela Mersada Berbera imat će svoje mjesto i u Sarajevu, u Galeriji "Mersad Berber" koja će se nalaziti u središtu Starog Grada, ulici Zelenih beretki i čija izgradnja uskoro počinje. Općina Stari Grad i Grad Sarajevo zajedno su u ovome projektu za koji je već urađeno idejno i izvedbeno rješenje i u toku je postupak izdavanja građevinske dozvole. Osiguran je prostor i sredstva za prvu fazu radova.

„Galerija "Mersad Berber" nalazit će se u ulici Zelenih beretki na prostoru veličine 450 m2 i to je projekat u koji smo ušli zajedno sa Gradom Sarajevo. Početkom ove godine Općinsko
vijeće je usvojilo odluku o izdvajanju sredstava za adaptaciju prostora i mi smo odmah pripremili tehničku dokumentaciju. Općina će za radove izdvojiti 300.000 KM, a Grad Sarajevo još 100.000 KM i sada smo u fazi izbora izvođača radova,“ kazao je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji je bio gost na zagrebačkoj izložbi.

„Otvaranjem galerije doprinijet ćemo poboljšanju kulturne scene u našem gradu, popularizaciji djela ovog velikog umjetnika, a istovremeno ćemo mu odati priznanje kakvo zaslužuje,“ kazao je Hadžibajrić.

Radovi bi trebali početi odmah po izboru izvođača, a u prvoj fazi će se izvesti dio građevinsko-zanatskih, elektroinstalaterskih, hidroinstalaterskih i mašinskih radova. Kako je ranije izjavio Ensar Berber, sin Mersada Berbera, otvaranjem galerije će se njegovoj porodici ukazati čast da u gradu gdje je njegov otac najviše stvarao bude otvoren njegov muzej.

„Za moju obitelj i našu Fondaciju ovo je velika čast, jer je Sarajevo grad gdje je otac izgradio svoje ime i karijeru i gdje je najviše radio. Drago nam je što će u Sarajevu biti jedan veliki segment iz našeg fundusa na jednom permanentnom displeju. Želimo od ovih prostorija napraviti svjetski muzej sa svim svojim pratećim sadržajima,“ izjavio je ranije Berber.

Djela Mersada Berbera nalaze se u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta, između ostalih u Tate Modern u Londonu koja je 1984. godine otkupila dva rada iz ciklusa Hommage a Velasquez. Najznačajniji ciklusi su mu: Sarajevske hronike, Put u Skender Vakuf, Otomanske hronike, Hommage a Velazquez, Hommage Vlahi Bukovcu i posljednji Srebrenica i Arhiv...


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android