Objavljeno u kategoriji BiH na 22.04.2019 16:50:00

BH novinari: Neprofesionalne izjave Gordane Tadić

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju nedozvoljeno 'uplitanje' Tužilaštva BiH u rad novinara i medija u Bosni i Hercegovini, uključujući neprofesionalne izjave glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Podsjećaju da je na pres-konferenciji 19. aprila u Sarajevu tužiteljica Tadić ponovo pokušala denuncirati novinare, odrediti im na koji način trebaju raditi i kome dostavljati informacije dobijene legitimnim istraživačkim postupkom u korist medija i javnosti, a sve s ciljem zataškavanja nedovoljno efikasnog postupanja Tužilaštva BiH u oblasti kriminala i korupcije, posebno u konkretnim slučajevima poznatim pod nazivom "falsifikovanje diploma" i "obavještajna afera".

"Zatečeni smo zavidnim neznanjem tužiteljice Tadić o medijskim slobodama i ulozi istraživačkog novinarstva, uključujući i obavezu medija da javnosti dostave na uvid sve informacije koje su od javnog značaja, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu Tužilaštva BiH, tužiteljice Tadić i njenih saradnika niti bilo kojeg drugog državnog ili javnog organa i institucije", navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Tužilaštva BiH da komunikaciju s novinarima i medijima svedu u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo javnosti da bude informirana o pitanjima od značaja za sigurnost građana, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.

Istovremeno, traže hitan odgovor na upit Linije i za pomoć novinarima od 25. marta 2018. godine zašto Tužilaštvo i tužiteljica Tadić nisu proveli istragu u vezi s nezakonitim ispitivanjem novinara portala Žurnal Azre Omerović i Avde Avdića u prostorijama Tužilaštva BiH, te koje će pravne radnje poduzeti prema tužiteljima koji su prekršili Kazneni zakon BiH, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android