Članak

Sarajevski gimnazijalci očistili izletište Barice

ASA banka podržat će i drugu fazu projekta, te finansirati postavljanje kanti za smeće i klupa, kako bi posjetioci mogli potpuno uživati u prirodnom bogatstvu ovog izletišta.

SARAJEVO, (Patria) - Veliki broj građana, učenika i profesora Druge gimnazije i Gimnazije Obala učestvuju u akciji čišćenja izletišta Barice, a sve je dio velike akcije „Očistimo grad za jedan dan“ koja se realizira u cijelom Kantonu Sarajevo. Komplet incijativu je pokrenula neformalna grupa građana okupljena oko potrebe i ideje da sa svojim porodicama i prijateljima žive u čistom i urednom gradu, a ne u gradu divljih deponija, akcija je krenula u 11:00 sati. Podršku
je pružila i Općina Stari Grad, učenike je danas obišao i Edib Čengić, uposlenik Službe za investicije i komunalne poslove, te im podijelio kese za otpad i ostali pomoćni pribor. Za dolazak učenika se pobrinuo GRAS, a odvoz tog otpada sa Barica će izvršiti KJKP „Rad“, čiji su uposlenici također danas na Baricama.

Za profesoricu sporta iz Gimnazija Obala Belindu Begović ova akcija je odlična stvar: „Ovo će jako dobro uticati na svijest mladih da ne trebaju bacati otpad po gradu, pogotovo na jednom lijepom izletištu kao što su Barice.
Nažalost mnogi nemaju tu svijest i vidimo mnogo otpada na svakom mjestu, tako da će ovo biti jedna odlična stvar za sve učenike“, kazala je profesorica Begović i pohvalila odličan odziv svojih učenika koji su joj se sinoć do kasno u noć javljali i potvrđivali svoje učešće.

„Ovo je vrlo dobar društveno koristan rad, mnogo nas je došlo iz moje škole i nadam se da ćemo uraditi dobar posao, te da će se i ostale škole uključiti u akciju“, rekao nam je Erol Karišik, učenik prvog razreda Gimnazija Obala. Sa Erolom se složio i njegov školski kolega Kerim Omerović koji je izrazio zadovoljstvo zbog današnje akcije, ali i žaljenje što ima jako mnogo smeća: „Uključili smo se u akciju da učinimo naš grad ljepšim mjestom i da drugi slijede naš primjer“.

Ovu inicijativu građana „Očistimo grad za jedan dan“ podržala je i ASA Banka koja je obezbijedila majice, rukavice, kese za smeće i svu potrebnu opremu za čišćenje, te na kraju i osvježenje. ASA banka podržat će i drugu fazu projekta, te finansirati postavljanje kanti za smeće i klupa, kako bi posjetioci mogli potpuno uživati u prirodnom bogatstvu ovog izletišta u Starom Gradu.

#Lifemagazin