Članak

Radanović i Memić: Međunarodni eksperti istraživat će bh. pravosuđe

Memić je kazao novinarima da je komesar upoznat sa svime, te da su mu oni ponovili svoje probleme. 

(Patria) - Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića danas su održali sastankak s evropskim komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom. Nakon razgovora s komesarom Hahnom izrazili su nadu da bi se konačno mogla riješiti ova dva slučaja ubistva.

Memić je kazao novinarima da je komesar upoznat sa svime, te da su mu oni ponovili svoje probleme. 

„Ispričali smo mu o korupciji u pravosuđu, da je VSTV korumpiran. Jer ne može VSTV jedan dan istraživati Dalidu Burzić, a drugi je nagraditi i imenovati za sudiju. Doći će nezavisni istražitelji iz Evrope. Počinju raditi, to nas je ohrabrilo. Generalno će ispitati rad u pravosuđu. To je glavni uslov za ulazak u EU. VSTV nije nezavisan. Konkretno sam iznio svoj strah i rekao da ne znam šta da očekujem od presude Vrhovnog suda, imamo informacije da Dalida Burzić i Tihomir Jurko su vršili pritisak na Vrhovni sud, kazao je Memić.

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida istakla je da je tražila da se „slučaj David“ prebaci na Tužilaštvo BiH.

„Nadam se i očekujem, jer oni imaju moć, da će se stvari pokrenuti s mrtve tačke. Vjerujem nakon sastanaka s Hahnom da će biti bolje. Zahtijevala sam, molila da se slučaj moga sina prebaci na Tužilaštvo BiH. Strani istražitelji i sudije dolaze da urade istragu o istrazi, da utvrde propuste koje je policija i tužilaštvo uradila“, istakla je Radanović.
Podsjećamo, okolnosti u kojima su stradali Dženan Memić na Ilidži kod Sarajeva i David Dragičević u Banja Luci još nikada nisu razjašnjeni.

#BiH