Članak

Smanjen broj zahtjeva za politički azil u Evropskoj uniji

Broj tražilaca azila 2018. godine pao je na oko 580 hiljada, što je smanjenje za 11 posto u odnosu na 2017. godinu.

SARAJEVO, (Patria) - Broj aplikacija za politički azil u Evropskoj uniji je smanjen u prošloj godini na nivo od prije migrantske krize u Evropi 2015. godine. 

Kako je saopćio Eurostat, ovim se potvrđuje opadajući trend koji je registrovala agencija EU za zaštitu granica Frontex, prema čijim je procjenama oko 150 hiljada ljudi ušlo u EU prošle godine na neregularan način, što je najmanje u posljednjih pet godina i daleko manje od milion 2015. godine, javlja RSE. 

Broj tražilaca azila 2018. godine pao je na oko 580 hiljada, što je smanjenje za 11 posto u odnosu na 2017. godinu i vraćanje na nivo iz 2014. godine, navode iz Eurostata. 

Njemačka je prošle godine bila i dalje glavna destinacija tražilaca azila, za kojom slijede Francuska, Grčka, Španija i Italija. Nasuprot tome, broj aplikacija povećan je za 70 posto na Kipru, a za njim slijede Grčka i Malta. 

Sirijci su i dalje najbrojniji među tražiocima azila, a više od polovine registrovano je u Njemačkoj. Iza njih po brojnosti su Afganistanci i Iračani, ukazuju podaci Evrostata.

#Svijet