Članak

Direktor u Autocestama FBiH ima problem sa zakonom

Metalurg City Centar je u vlasništvu porodice Ivice Ćurića, nekadašnji HDZ-ov ministar u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, danas direktor u Autocestama Federacije BiH

(Patria) - Premda je Općinski sud u Zenici u augustu 2018. godine naložio privrednom društvu „Metalurg City Centar“ da novom vlasniku „Dubrovnik d.o.o.“  preda preostalih oko 8.000 kvadrata u ogromnom poslovnom centru sličnog naziva „City Centar Metalurg“ u Školskoj 10 u Zenici, "Dubrovnik" još nije ušao u posjed tih nekretnina, koje je platio 6,02 miliona KM tokom javne prodaje iz prošle godine.

Metalurg City Centar je u vlasništvu porodice Ivice Ćurića, nekadašnji HDZ-ov ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, danas direktor za ekonomsko-finansijske poslove u Autocestama Federacije BiH.

Ferid Dervišević, novi vlasnik City Centra Metalurg u atraktivnom dijelu Zenice objašnjava kako već osam mjeseci ne može da uđe u posjed nekretnina koje je uredno platio, iako mu od tada redovito stižu bankovne obaveze.

„Proces mog potpunog ulaska u objekt se stalno oteže, i to mojoj firmi pravi ogromnu materijalnu štetu“, kaže Dervišević za Patriju. On je samo jedan od investitora u Bosni i Hercegovini kojeg u razvoju biznisa koći politika, neefikasano pravosuđe i loša javna administracija. Izvještaj Svjetske banke o lakoći poslovanja, Bosnu i Hercegovinu je nedavno ocijenio kao uvjerljivo najlošije rangiranu zemlja u Evropi, dok su neke zemlje regije napravile značajne pomake u poboljšanju poslovne klime. Makedonija se, primjerice, nalazi na 11. mjestu, slijedi Slovenija na 37., pa Crna Gora i Srbija na 42. odnosno 43. mjestu, te Hrvatska koja je na 51. mjestu. Bosna i Hercegovina je tek na 86. mjestu, pa je po ovoj skali lošije pozicionirana od afričkih zemalja poput Kenije, Bocvane ili Zambije.
 
'Sumnjivi poslovi HDZ-ovog ministra'
 
Ćuriću ovo nije prvi sukob sa zakonom. Optuživan je za nasrtaj na inspektore Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Njegova privatna kompanija „NBI Ćurić“ napravila je dug od 4,2 miliona KM prema Poreznoj upravi, koji Uprava danas ne može naplatiti. No, sve to nije bila prepreka da Ćurić u 2017. godini bude podržan za četverogodišnji mandat u jedno od najprofitabilnijih javnih preduzeća u Federaciji, i to na poziciju direktora za ekonomsko-finansijske poslove.

Federalna uprava policije zaprimila je nedavno prijavu protiv Ćurića zbog sumnje na malverzacije sa kreditima i poslovnim prostorima u City Centar Metalurgom, koji sada ne želi ustupiti novom vlasniku. U prijavi FUP-u, ispisana na više od 40 stranica, stoji da je Ćurić od Hypo lizinga uzeo kredit na ime svoje firme NBI ĆURIĆ, kako bi nabavio građevinsku opremu i kupio i rekonstruirao City Centar Metalurg. Umjesto stvarnih investicija, Ćurić je, prema toj prijavi, veći dio od tog novca „oprao“ na način da je opremu kupovao od vlastite firme CESTING d.o.o. po uvećanim cijenama, dok je istovremeno novac iz kredita trošio na neke druge stvari, poput kupovine skupocjenog automobila BMW.

Jedan od citata koji opisuje kako je Ćurić trošio posuđeni novac od lizinga glasi: “Kao što će se vidjeti iz zaključenih ugovora, dobavljač opreme u sva tri slučaja je preduzeće CESTING d.o.o. Žepče koje je u stvarnom vlasništvu Ivice Ćurića, a čiji je formalni osnivač njegova supruga Dragica Ćurić, što govori da je Ivica Ćurić, od samog početka imao isključivi motiv pribavljanja protivpravne imovinske koristi. To se moglo nazrijeti kroz činjenicu da je opremu (kransku dizalicu, rovokopač i bager/buldožer) koja je kroz pomenuto pravno lice indirektno već bila u njegovom vlasništvu, prodao svojoj firmi, za šta je dobio novac od HETA-e d.o.o. Dakle, iz perspektive prvoprijavljenog oprema je samo formalno promijenila vlasnika, a kroz takvu 'prodaju' dobiven je novac od treće strane.”

HETA, koja je pravni sljednik Hypo Alpe Adria lizing, na dan 11.03.2013. godine od Ćurića je potraživala 22.404.248,35 KM glavnice i redovnih kamata, te 6.910.366,95 KM po osnovu zateznih kamata, što ukupno iznosi 29.314.615,30 KM.

Ćurićev „NBI Ćurić“ na koncu je otišao pod stečaj, a City Centar Metalurg na javnu prodaju. Novi kupac poslovnog kompleksa Dervišević objašnjava: „Tek na četvrtoj prodaji Sud u Zenici je prihvatio moju ponudu od 6,02 miliona KM za taj poslovni kompleks od 15.000 metra kvadratnih, nakon što Ćurić nije uplatio 6,04 miliona KM koliko je bio ponudio na istoj toj javnoj prodaji. I to je bilo očekivano. Na tim prodajama City Centar Metalurga pojavljivala su se dvije kćerke Ivice Ćurića, jedna kao direktor Metalurg City Centra a druga kao direktor Plan Gradnje. Apsurd je da je Ćurić uzeo kredit od 20 miliona KM da bi investirao u taj objekt, upropastio tu investiciju, a onda se isti čovjek pojavljuje da isti objekt kupi po znatno nižoj cijeni.“

Za vrijeme dok traje proces prodaje City Centar Metalurga, kao i sada kada ne želi napustiti te prostorije, Ćurić uredno naplaćuje rentu od zakupaca.

No, čini se da nije samo banka ostala bez većina novca koji je Ćurića dala u zajam. Poslovni prostore u tom kompleksu u Zenici Ćurić je prodavao i trećim licima još dok su bili pod hipotekom, pa neki od kupaca se do danas nisu upisali kao njihovi vlasnici, premda su prema Ćuriću izmirili obaveze.

Novac od 6,02 miliona KM koji je društvo „Dubrovnik“ uplatilo u ljeto prošle godine za poslovni kompleks naplatit će HETA-a, dok će drugi izvođači radova na Centru, kojima je Ćurić ostao dužan, i dalje biti bez novca.
 

#BiH