Članak

Hasečić traži da Mektić reagira na današnje okupljanje četnika u Višegradu

Godišnjica hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića, umjesto 13. marta bit će obilježena danas u Višegradu.

(Patria) – Predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić optužila je državnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića "jer nije reagirao na današnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu."

„Znači li to da Mektić podržava okupljanje onih koji su činili zločine, među njima i zločine u Višegradu gdje se četnici danas okupljaju nesmetano “ izjavila je Hasečić za Patriju, istovremeno upozoravajući na propuste i direktora Granične policije BiH Zorana Galića "jer nije spriječio ulazak četnika u BiH."

„Kako je uopće moguće da četnici, u četničkim uniforma, pređu državnu granicu Bosne i Hercegovine“, rekla je Hasečić. 

Godišnjica hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića, umjesto 13. marta bit će obilježena danas u Višegradu.

"13. mart ove godine spada u prvu nedjelju velikog Vaskršnjeg posta u nedjelji u kojoj nema služenja hrane i parastosa, pa je organizacioni odbor sa svećenstvom donio odluku da ove godine obilježavanje bude 10. marta na godišnjicu hapšenja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića", saopćili su organizatori.

Postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta planirano je u 10 sati na Trgu palih boraca u Višegradu, a program će se nastaviti i u Draževini, uz pomen parastos, polaganje cvijeća na spomeniku Draže Mihailovića i svečani govor. 

Predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata" Bakira Hasečić podsjeća da je Austrija zabranila okupljanje na Bleiburgu u čast poginulim pripadnicama ustaškog pokreta u Drugom svjetskom ratu, dok, ističe, vlasti Bosne i Hercegovine šute na okupljanje četničkog pokreta odgovoran za mnogo zločine u dva posljednja rata na području Bosne i Hercegovine ali i susjednih zemalja.

Današnje okupljanje četnika u Višegradu Hasečić smatra direktnim atakom na povratnike nesrpske nacionalnosti u istočnu Bosnu, ali i izražava strah da se u Bosnu i Hercegovinu vraćaju devedesete godine.

Poručila je da je devedesetih gledala ulazak četnika u Višegrada, nakon čega su krenula krvoprolića, te da iste slike vidi i danas.

#BiH