Članak

Goldberg: Svijet nudi više pouka o tome kako demokratije postaju slabe

Amerika nikada više neće biti ozbiljno shvaćena kao globalni prvak liberalne demokratije

(Patria) - Od ranih 70-ih, prodemokratska neprofitna organizacija Freedom House, osnovana 1941. kako bi mobilizirala američko javno mnjenje protiv nacizma, objavljuje godišnje istraživanje koje ocjenjuje političke slobode i građanske slobode u zemljama širom svijeta. 

Koristeći 25 pokazatelja, uključujući izborne procese, prava pojedinaca i vladavinu prava, nacije se boduju na skali od 100 bodova.

Decenijama su i republikanske i demokratske vođe vidjele vrijednosti koje je Freedom House, koji djelomično finansira vlada Sjedinjenih Država, smatrali američkim, a Sjedinjene Države su općenito imale visok indeks Freedom Housea. Nedavno, međutim, to se počelo mijenjati, piše kolumnistica The New York Timesa, Michelle Goldberg.

Najnovije izdanje izvještaja "Slobode u svijetu", vodeći izvještaj Freedom Housea, upravo je objavljeno. Već drugu godinu zaredom Sjedinjene Države imale su 86 bodova, u usporedbi s 94 u 2009. godini. Prema riječima Michaela Abramowitza, predsjednika Freedom Housea, to je najniža ocjena za SAD od početka istraživanja.

Iako još uvijek slobodna, Amerika sada pada ispod Kanade i nordijskih zemalja, ali i Grčke, Latvije i Mauricijusa. 

"Trenutni ukupni rezultat SAD-a više približava američku demokratiju borbenim zemljama poput Hrvatske, nego tradicionalnim vršnjacima poput Njemačke ili Ujedinjenog Kraljevstva", navodi se u izvještaju.

Dvije godine predsjednikovanja Donalda Trumpa, američka je demokratija na mnogo načina pokazala veliku otpornost. Demokrate su osvojile kontrolu nad Domom 2018. i već su počeli provjeravati predsjednikovu moć. Sudovi su blokirali neke od Trumpovih nečujnijih nativističkih politika, uključujući i njegov pokušaj da ukine odgođenu akciju za dolazak djece ili DACA. Došlo je do oživljavanja građanskog aktivizma; prema Freedom Houseu, ocjena SAD-a za slobodu okupljanja u posljednjih je godinu dana zapravo poboljšana.

No izvještaj Freedom House-a daje nam barem dva razloga za održavanje upaljenog alarma. Prvi je da demokratiji obično treba više od dvije godine. 

"Na drugim mjestima u svijetu, u mjestima kao što su Mađarska, Venecuela ili Turska, Freedom House je gledao kako su demokratske institucije postupno podlijegale stalnom pritisku antidemokratskog vodstva, često nakon šepajućeg početka", navodi se u izvještaju. Abramowitz mi je rekao da je porast korupcije i smanjenje transparentnosti - oba obilježja ove administracije - "često rani pokazatelji upozorenja na probleme u demokratiji, potkopavajući vjeru javnosti u legitimnost sistema", piše Goldberg.

Drugo, ako Amerikanci sve više ignoriraju Trumpove riječi, strani lideri to ne čine. Autoritarnost je u porastu diljem svijeta - prema izvještaju Freedom Housea, ovo je trinaesta godina za redom da je globalna sloboda opala. Trumpovo predsjedništvo posljedica je tog trenda, ali i postalo je ubrzavajuće.

Širom svijeta autokrati su spoznali da neće platiti nikakvu ozbiljnu diplomatsku cijenu za potiskivanje ili čak ubijanje novinara. 

Kambodžanski diktator Hun Sen rekao je 2017. za novinare: "Donald Trump shvaća da su oni anarhična grupa". Kasnije te godine njegova vlada prisilila je zatvoriti jednu od najistaknutijih nezavisnih novina u zemlji. Trampova je uprava ostala vjerna krunskom princu Saudijske Arabije unatoč procjeni CIA-e da je naredio ubistvo Jamala Khashoggija, kolumnistu Washington Posta.

Kao što je Abramowitz istaknuo, zakoni su predloženi ili usvojeni u najmanje 17 zemalja kako bi se cenzurirao internet u i me borbe protiv „lažnih vijesti“. „Nisu to smislili sami!“, rekao je.

Ako demokrata postane predsjednik 2020., bit će mnogo pritiska da se krene izvan ovog prekršajnog trenutka i oprosti onima koji su sudjelovali u njemu. Nismo dobri u držanju elita za odgovornost u Americi; arhitekti i rata u Iraku i finansijske krize iz 2008. u velikoj su mjeri nekažnjeni. 

Svijet nudi više pouka o tome kako demokratije postaju slabe i lomljive nego što ih se može oživjeti.

#Svijet