Članak

Šta otkriva MUP-ov dokument o smrti Dženana Memića

Mnogi dokazi iz tog slučaja su sakriveni, uništeni ili su jednostavno nestali iz predmeta, iako su mogli otkriti kako je nastradao mladić čija je smrt još uvijek obavijena misterijom i pored živog svj

Piše: A. Varatanović


Ni skoro tri godine od ubistva mladića Dženana Memića nisu poznate sve činjenice o načinu na koji je u noći 8. februara 2016. godine zadobio smrtonosne povrede dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap u Velikoj aleji na Ilidži.

Mnogi dokazi iz tog slučaja su sakriveni, uništeni ili su jednostavno nestali iz predmeta, iako su mogli otkriti kako je nastradao mladić čija je smrt još uvijek obavijena misterijom i pored živog svjedoka.

Slučaj je prvobitno vođen kao saobraćajna nesreća, iako je u noći uviđaja tužiocu Merisu Ćati sugerisano da tragovi pronađeni na licu mjesta ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći. Na to je ukazivala i činjenica da nije moguće odrediti kontakt tačku navodnog vozila i pješaka Dženana i Alise.

Dokument koji je sačinio samostalni inspektor MUP KS 17. maja 2016. godine i uputio načelniku Sektora kriminalističke policije MUP KS Džaferu Hrvatu otkriva neke nove detalje iz ovog slučaja. Dokument, u koji je Patria imala uvid, navode se sve poduzete mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnog djela ubistvo Dženana Memiću, a o kojima javnost do sada nije znala.

Na licu mjesta pronađeno je pet komada stakla, jedan komad laka zelene boje i tragovi crvene boje koji asociraju na krv.

Između ostalog, navodi se i to da je Alisa Mutap, sa kojom je Dženan bio te večeri, dala različite iskaze o događajima u noći 8. februara 2016. godine.

U dokumentu se još navodi: „Tužilac Ćato je dana 15. februara nakon što je obaviješten da je Dženan preminuo, uputio zahtjev Odjeljenju za krvne, seksualne delikte i ratne zločine MUP KS za prikupljanje potrebnih informacija s obzirom da sve prikupljene činjenice ukazuju da je Dženan Memić žrtva krivičnog djela ubistva, a ne obaranja pješaka od strane vozila u pokretu.“

Dan nakon smrti mladića, medicinski vještak Hamza Žujo obavio je obdukciju te se izjasnio da „smrtne povrede na tijelu preminulog nisu mogle nastati kao posljedica saobraćajne nesreće, nego da su iste nanesene tupim i tvrdim predmetom.“

Također, u dokumentu stoji da je više članova porodice Mutap bilo pod posebnim istražnim radnjama. U MUP KS saslušano je i poligrafski testirano više osoba, kao i direktor i uposlenici hotela Kristal zbog brisanja videonadzora za dan 8. februar 2016. godine. Utvrđeno je da je snimak namjerno obrisan.

Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo 21. marta 2016. godine dostavljena je službena zabilješka policijskih službenika Federalne uprave policije FMUP-a u vezi saznanja o mogućem izvršiocu predmetnog krivičnog djela. U isto vrijeme održavaju se sastanci tužilaca Tužilaštva KS i tima MUP KS na kojima se odlučuje o daljnjim koracima u slučaju ubistva Dženana Memića.

U dokumentu se, između ostalog, još navodi: „4. aprila 2016. godine obavljena je rekonstrukcija događaja od 8. februara 2016. godine kojoj su prisustvovali Alisa Mutap, tri tužioca Tužilaštva KS, službenici Odjeljenja za krvne, seksualne delikte i ratne zločine, krim tehnike MUP KS, sudski vještak dr. Hamza Žujo, psiholog Tužilaštva, te svjedoci policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović koji su prvi stigli na lice mjesta kritične noći.“

Zanimljivo je da su tužioci tokom sudskog postupka koji se vodio za saobraćajnu nesreću protiv Ljube i Bekrije Seferovića, naveli da rekonstrukcija od 4. aprila nije snimana, dok je ona od 13. juna 2016. godine snimana i prisustvovao joj je veći broj osoba nego 4. aprila. Detalji prve rekonstrukcije nisu poznati, osim što je riječ o rekonstrukciji prema krivičnom djelu ubistvo.

Sudski postupak koji je okončan oslobađajućom presudom Ljubi i Bekriji Seferoviću, i zaključak Kantonalnog suda da nije bilo saobraćajne nesreće otvara brojna pitanja.

Ko je i zašto usmjerio istragu za ubistvo u saobraćajnu nesreću. Kako je davanje oprečnih iskaza svjedokinje Alise Mutap prošlo bez sankcija? Zašto niko nije odgovarao za nestanak jedinog komada laka koji je pronađen na licu mjesta? Kako se od pet pronađenih komada stakla taj broj povećao na 83 koliko je u kesi dobio vještak Jasmin Bijedić? Sva ova pitanja zasad su bez odgovara, ali je jasno da je policijsko-tužilačko-pravosudni sistem (zlo)upotrijebljen kako bi se istraga odvela u krivom smjeru, te podigla lažna optužnica za sasvim drugo krivično djelo.

Protiv glavne kantonalne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić podignuta je disciplinska tužba zbog slučaja Memić, ali je potrebno utvrditi i disciplinsku i moguću krivičnu odgovornost svih onih koji su radili na slučaju ubistva/saobraćajne nesreće u slučaju Dženan Memić.   

 

#BiH