Objavljeno u kategoriji Intervju na 18.07.2018 09:07:41

Francuski ambasador za NAP: Zadovoljan sam zbog Trikolora, sport zaista ujedinjuje ljude

Guillaum Rousson

SARAJEVO; (Patria) - Francuska je po drugi put postala svjetski prvak nakon što je u finalu SP u Rusiji sa 4:2 savladala selekciju Hrvatske i euforija polako opada nakon mjesec dana uživanja u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Francuska je prvak svijeta u nogometu, tu su titulu vratili nakon 20 godina. Pokazalo se ove 2018. da sport u ovim sve težim vremenima ujedinjuje cijeli svijet. U izjavi za novinsku agenciju Patria francuski ambasador u BiH Guillaum Rousson prezadovoljan je uspjehom Francuske.

- Naravno jako sam zadovoljan uspjehom Trikolora, i dijelim vaše mišljenje, sport zaista ima ulogu u ujedinjenju ljudi. Što se tiče Francuske, ono što je vidljivo je da se ujedinjuju sve društvene klase iz svih regija Francuske, a to nije bio slučaj ranije. Danas se radi o ujedinjenju svih Francuza, muškaraca i žena, iz svih slojeva stanovništva – kaže Rousson.

Ambasador Rousson svjestan je da u BiH treba više ulaganja u sport, kulturu.

- Najprije da kažem da u BiH ima jako puno talentovanih sportaša, istakao bih Edina Džeku i Zmajeve. Sport sam po sebi ne može prevazići nacionalne podjele, ali sigurno može doprinijeti u prevazilaženju istih. Mislim da i sport i kultura trebaju dobiti više pažnje u BiH, jer oba ova područja učestvuju u stvaranju svjetlije budućnosti za mlade – dodao je Rousson.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android