Članak

Koji i kakav Komarica odgovara Dodiku?

Milorad Dodik osudio istupe biskupa Franje Komarice...

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas otvoreno pismo banjalučkom biskupu Franji Komarici u kojem ga upozorava da njegove izjave ne doprinose miru i suživotu u Republici Srpskoj.

Dodik spočitava biskupu Komarici što se žali na loš položaj Hrvata u Republici Srpskoj, dok sam Komarica, smatra Dodik, nesmetano živi i stoluje u Banja Luci, piše Patria.

Prvi čovjek bh. entiteta Republika Srpska smatra da Komarica treba biti zahvalan jer mu je dopušteno da živi u RS?!  

Dodik je u pismu govorio o tome da Komarica nesmetano živi i radi u Banja Luci, a analitičari upozoravaju da je Dodik istovremeno prešao preko položaja Hrvata i Bošnjaka u ovom entitetu, koji su, smatraju kritičari, "svedeni na statističku grešku", žive u izuzetno lošim uslovima, negira im se pravo na jezik, ucjenjuje ih se policijskim strukturama, a u javnoj administraciji skoro ih i nema, iako im po ustavu to pravo pripada.

Milorad Dodik je nedavno biskupu Komarici povodom 9. januara dodijelio Orden časti RS-a, ali je kasnije došlo do žestokog sukoba.

Naime, Dodik je prijetio i tužbom protiv biskupa Komarice nakon što je ovaj uporedio stradanje banjalučkih Hrvata s Bleiburgom. Komarica se zbog primanja ordena našao i na udaru mnogih hrvatskih udruženja koja su od njega tražila da vrati orden primljen povodom proslave Dana Republike Srpske smatrajući da je neprimjereno primati orden povodom osnivanja, kako su naveli, tvorevine koja je značila ubistva i progone na hiljade Hrvata.

Franjo Komarica je, valjda, trebao biti zahvalan što ga nije snašla sudbina hiljada drugih Hrvata koji više ne žive u RS-u, zaključuju kritičari, piše Patria.

#BiH