Članak

Prodaja dionica u Sarajevo-osiguranju nije ispravna odluka, Vlada je mogla zaraditi više novca

Vlada Federacije BiH dala je zeleno svjetlo za prodaju blizu 45 posto Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju. Takva odluka Vlade pokrenula je lavinu kritika opozicionih stranaka i sandikata...

Vlada Federacije BiH dala je zeleno svjetlo za prodaju blizu 45 posto Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju. Takva odluka Vlade pokrenula je lavinu kritika opozicionih stranaka i sindikata...

Sarajevo-osiguranje jedna je od najvećih osiguravajućih kuća u Bosni i Hercegiovini, sa blizu 400 uposlenih i dugogodišnjom tradicijom.

Još uvijek nije poznat zvanični kupac kao ni cijena za koju će Vlada prodati svoj udio u ovoj osiguravajućoj kući, ali iz sindikata smatraju da cijena ma kolika bila ne može opravdati prodaju državnih dionica.

Sa prodajom udjela u Sarajevo-osiguranju na način kako je to zamislila Vlada FBiH ne slaže se ni makroekonomistica prof. dr. Adisa Omerbegović-Arapović. Na pitanje novinara Patrije kako gleda na odluku Vlade Federacije BiH da proda svoj vlasnički udio u Sarajevo-osiguranju, dr. Adisa Omerbegović-Arapović kaže da je najblaže rečeno „odluka iznenađujuća, jer je metod prodaje promijenjen i kao takav vrlo je upitan“.

- Prodaja vlasničkog udjela Vlade u ovoj kompaniji neposrednom pogodbom još je netransparentniji i lošiji metod, s aspekta kontrole i fer tržišne utrke, od ranije promoviranog mehanizma prodaje bloka dionica putem berze, kao u slučaju FDS-a. Ovim potezom Vlada pokazuje neopravdanu namjeru da proda ova preduzeća po svaku cijenu. Neposredna prodaja znači nepostojanje minimalne cijene, ikakvih mehanizama korekcije i preispitivanja ispravnosti ove odluke. Dakle, bez transparentnih kriterija i zaštite javnog interesa u bescjenje se može desiti bacanje nacionalnog bogatstva – smatra dr. Omerbegović-Arapović.

Na dodatno pitanje da li je Sarajevo-osiguranje potcijenjeno te da li će prodaja predstavljati gubitak za građane, ugledna makroekonomistica smatra da je Sarajevo-osiguranje već pretrpjelo enormnu štetu zbog toga što je Vlada duži period 'prodavala' svoj udio zbog navodnih 'loših performansi' ove kompanije, pa se, kaže, zbog toga duže vrijeme akumulira loš poslovni rezultat.

- Prodaja premija osiguranja je opadala i to je moglo ići u korist samo onome ko je želio pojeftiniti ono što je predmet prodaje. To je, dakle bilo samo u interesu onih koji su imali ambiciju da kupe ovu kompaniju i svu imovinu koju ona posjeduje – kaže dr. Omerbegović-Arapović. Dalje objašnjava:

- To uključuje zgrade na atraktivnim lokacijama i svu neoperativnu imovinu od oko 50 miliona KM što je bilansa stanja kompanije 30.06.2016. Stvarna, tržišna vrijednost vjerovatno je mnogo veća. Ispravno vrednovanje ove kompanije mora uzeti u obzir upravo ove činjenice.

Dalje, ne zna se ko je uradio procjenu vrijednosti Sarajevo-osiguranja za Vladu FBiH. Javnost je ostala uskraćena za detalje ove analize i procjene. Već duže vrijeme zagovaram samo transparentnost i fer vrednovanje pri procjeni vrijednosti kompanija u kojima je Vlada prodala i namjerava prodati svoj udio. Opravdanost prodaje ovih udjela usljed fiskalne neodrživosti, uslovljavanja od strane MMF-a i nesposobnosti Vlade da se efektivno primjene principi korporativnog upravljanja u ovoj i drugim kompanijama, nije dobar izgovor i uopšte ne mislim da je odluka o prodaji ispravna.

Kao dokaz društvenog gubitka pri prodaji Sarajevo-osiguranja uradila sam procjenu vijednosti kompanije na osnovu javno dostupnih podataka i izvještaja kompanije, te općeprihvaćenih i priznatih metoda za vrednovanje kompanija u oblasti osiguranja koje sam voljna javno braniti. Najvažniji ishod ove analize je da je kredibilna vrijednost dionice Sarajevo-osiguranja 18,6 KM. Vlada FBiH ne bi smjela prodavati dionice ispod ove minimalne tržišne vrijednosti.

Ako to ne može da izvede, Vlada može razmisliti i o potpuno drugom scenariju, a to je dokapitalizacija ili otkup udjela od manjih dioničara kako bi se osiguralo suvereno upravljanje kompanijom, ista revitalizirala, te značajno povećala njena vrijednost. Tek onda bi se možda isplatilo prodati kompaniju za veliki novac.  

#BiH