Članak

Zastupnik SDA Mirza Čelik u sukobu interesa:Njegova firma dobija tendere za održavanje rasvjete u KS

Prije nego je došao u Skupštinu KS, Stranka demokratske akcije je Mirzu Čelika 2010. imenovala za predsjednika Skupštine KJKP Toplane, a tri godine poslije došao je za predsjednika Skupštine KJKP Tržn

Iako je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik (SDA) direktorsku poziciju u vlastitoj firmi „Telefongradnja“, napustio formalno prije dvije godine, nakon što je izabran u Skupštinu, on je i dalje u direktnom sukobu interesa, piše agencija Patria.

Sa pozicije skupštinskog zastupnika Čelik ima mogućnost da utječe na to da privatna firma u vlasništvu njegove porodice prođe na tenderima u javnim kompanijama.

Samo od KJKP „Park“ porodica Čelik je u 2015. godini naplatila blizu 300.000 KM na ime održavanja javne rasvjete na području Kantona Sarajevo.

Firmu Telefongradnja d.o.o. osnovao je 1983. godine u Sarajevu Mirzin otac Rasim Čelik. Firmu je od 1997. godine vodio Mirza Čelik. Nakon što je izabran u Skupštinu Kantona Sarajevo, na direktorsku poziciju došao je izvjesni Edin Prljača.

Podaci iz Registra privrednih subjekata

Glavne poslove otac i sin Čelik trenutno dobivaju od KJKP „Park“. Iako „Park“ nema kapaciteta da održava rasvjetu na području Kantona Sarajevo, Vlada KS im već nekoliko godina uredno dodjeljuje ove poslove, što i laicima dovoljno govori da se radi o još jednom „političko-poslovnom“ talu u Kantonu.

„Park“ nakon toga odabire podizvođače. Možda i ne bi bio problem u tome, „Park“ je firma u vlasništvu Kantona, ali podizvođači koji su „najbolji“ na tenderima također se uopće ne bave poslovima vezanim za javnu rasvjetu!? 

Jedan od njih je i Telefongradnja koja je registrirana za obavljanje sljedećih djelatnosti: projektovanje i izvođenje radova iz oblasti telekomunikacija i informatike, niskogradnja, izgradnja telefonskoh mreža, optičkih spojnih puteva i izradom projektne dokumentacije. 

Izvor Patrije iz „Parka“ otkriva da je tender iz februara ove godine „Park“ oborio samo zbog toga što je jedna tuzlanska kompanija dala bolju ponudu od Čelikove „Telefongradnje“, za posao održavanja javne rasvjete u Ilijašu, Vogošći, Trnovu i Hadžićima. Tender je ponovljen, a novi rezultati još nisu objavljeni.

Primjera radi, u Banja Luci se održavanjem javne rasvjete bave firme specijalizirane za tu oblast - "Mig elektro" iz Mrkonjić Grada, “Elektroobnova”, "ABC solutions”.

U Sarajevu to rade firme koje nemaju ama baš nikakve veze za javnom rasvjetom, ali je zato “najreferentnija” ona s kojom je direktno povezan zastupnik SDA.

Od BH Telecoma za 6 godina zaradili 3,6 miliona KM

Osim “Parka”, porodici zastupnika Mirze Čelika, glavni izvor prihoda do prije nekoliko godina dolazio je i iz još jedne javne kompanije – BH Telecoma, koji kontroliše njegova matična stranka SDA, te stoga ne čudi što je redovno prolazio na svim tenderima. 

Na službenoj stranici Telefongradnje navodi se da je porodica Čelik u periodu od 2003. do 2009. godine od BH Telecoma zaradila više od 3,6 miliona KM. Druge reference se, zanimljivo je, ne navode.

Uvijek u upravnim odborima

Prije nego je došao u Skupštinu KS, Stranka demokratske akcije je Mirzu Čelika 2010. imenovala za predsjednika Skupštine KJKP Toplane, a tri godine poslije došao je za predsjednika Skupštine KJKP Tržnice-pijace.

#BiH