Članak

Mešalić: Rukovodstvo Parlamenta FBiH treba dati ostavku, nema parlamentarne većine

Ističe da se ne zna kada će nova sjednica Zastupničkog doma biti zakazana, što je ocijenio ponižavanjem građana ali i samih zastupnika.

(Patria) - Treća redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH jučer je odgođena apsolutno bespotrebno od strane nesposobnog rukovodstva koje nije obezbijedilo parlamentarnu većinu.

Dakle, nije bilo većine za izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH i smatramo da je to pravi razlog odgađanja sjednice - poručio je danas u Sarajevu šef Kluba Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić.

Ističe da ta sjednica ipak nije trebala biti odgođena jer se na njenom dnevnom redu nalazilo nekoliko važnih reformskih zakona, koji bi vjerovatno dobili jednoglasnu podršku.

Ponižavanje građana

- Međutim, pozicija, odnosno "trojka" i HDZ BiH odlučili su da ne razgovaraju s opozicijom oko podrške zakonima, iako smo svjedoci da nemaju parlamentarnu većinu na nivou FBiH - kazao je Mešalić.

Klub DF-a je, pojašnjava, za sjednicu koja je odgođena imao nekoliko inicijativa vezanih za katastrofalne poplave koje su pogodile Tuzlanski kanton (TK) i Unsko-sanski kanton (USK).

- Svjedoci smo da je Vlada FBiH nekako kaznila građane TK, ne dajući im nikakva sredstva za pomoć, iako smo vidjeli da je šteta procijenjena na oko 18 miliona KM. Ova vlast kažnjava građane svojim neradom i smatramo da smo trebali imati sjednicu sa svim ovim važnim temama da se pomogne tim ljudima na terenu - govori Mešalić.

Potcrtava i kako se i dalje ne zna kada će nova sjednica Zastupničkog doma biti zakazana, što je ocijenio ponižavanjem građana ali i samih zastupnika.

- Vidjeli smo u medijima da je izgovor rukovodstva bio da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije dostavila papire na vrijeme. Međutim, oni su bili dužni da obezbijede parlamentarnu većinu, a s druge strane vidjeli smo i demant CIK-a koji je rekao da su oni sve poslali na vrijeme. Sjednica se mogla održati, ali pravi razlog su poliičke ucjene unutar njih samih vezano za izbor sudije Ustavnog suda BiH - tvrdi Mešalić.

Od početka ovog mandata, za ovih sedam mjeseci, navodi Mešalić, imali smo nula predloženih zakona, te dodaje da je Parlament FBiH u blokadi.

- Mi da imamo kapacitet od 20 zastupnika, već sutra bismo zakazali sjednicu. Kao što znate, Klub DF-a broji 12 zastupnika i mi nismo u mogućnosti da to uradimo. A bili ste svjedoci da smo u više navrata tražili sjednice Parlamenta, i po pitanju smjene ministrice Sanje Vlaisavljević zbog njenih skandaloznih izjava vezano za zločinca Darija Kordića.

Mešalić: Šta biramo ako ima samo jedan kandidat? (Foto: Patria)

Zatražili smo od rukovodstva da stavi i tačku dnevnog reda na kojoj bi bilo razgovarano o procjenama šteta za TK, USK i sva druga područja pogođena poplavama. Ovo rukovodstvo Parlamenta FBiH treba da podnese ostavku, u najmanju ruku, da dođu oni ljudi koji će raditi u Parlamentu, a ne da još četiri godine imamo neke blokade.

Svjedoci smo da se ni u prošlom mandatu nije radilo mnogo, ali nismo znali da će doći i gori od njih - dodaje Mešalić.

Pristanak na ultimativne zahtjeve Čovića

U Klubu DF-a su, potcrtava, iznenađeni da su pojedinci u SDP-u BiH pristali na sve ultimativne zahtjeve Dragana Čovića i HDZ-a BiH, bez propitivanja kakve to posljedice u budućnosti nosi po državu Bosnu i Hercegovinu.

Kada je u pitanju proces izbora sudije Ustavnog suda BiH, kaže da su "trojka" i HDZ Demokratsku frontu kao politički subjekt isključili iz radne grupe za bodovanje kandidata, tako da nisu ni bili u mogućnosti da uopšte utiču na taj proces.

- Naravno da ćemo tražiti kompletnu listu kandidata, tako je bilo i u prošlosti kad se birao sudija Ustavnog suda 2008. godine, i s tom praksom treba nastaviti.

Šta biramo ako ima samo jedan kandidat? Zašto se zove Komisija za izbor i imenovanje? Zašto smo mi u Parlamentu ako imamo samo jednog kandidata? Jedan kandidat je nametanje a ne biranje. Mi moramo imati rang listu.

S druge strane, mi tačno znamo po biografijama ko ima iskustva u pravosuđu, a ko ne, ko je vezan za političke stranke, a ko ne. Mi kao Klub DF-a želimo da biramo one profesionalce koji će odgovoriti zadatku u Ustavnom sudu - kaže Mešalić.

Zastupnik Mirza Čelik rekao je da se na odgođenoj sjednici Zastupničkog doma trebalo naći nekoliko zaključaka iz kantonalnih skupština, a među ostalim i onaj iz Skupštine Kantona Sarajevo (KS) da se krene u hitne izmjene propisa krivičnog zakona vezano za oduzimanje vozila višestrukim prestupnicima.

- Imali smo također intenciju Kantonalne skupštine da se u krivični zakon unese i odredba za one koji nemaju vozačke dozvole a upravljaju motornim vozilima, da pojačamo kazne koje se tiču vožnje pod dejstvom alkohola - istakao je Čelik.

Mešalić je dodao da visoki predstavnik Christian Schmidt treba da reaguje na jučerašnje izjave Milorada Dodika o Ustavnom sudu BiH.

- On je izgleda visoki predstavnik za FBiH, a ne za Rs. Ove mjere koje donosi Milorad Dodik u Rs-u su antidejtonske, vrlo su opasne po institucije BiH. Smatramo da bi Schmidt konačno trebao prestati da bude visoki predstavnik za FBiH, da ovdje nameće diskriminatorne zakone, već da se malo posveti Rs-u, za koju vidimo na kojem je putu i šta radi pod pokroviteljstvom Rusije i Srbije - istakao je Mešalić.

Zastupnica Alma Kratina tvrdi da je Federacija BiH u blokadi "zahvaljujući ovoj parlamentarnoj većini u pokušaju".

- Ovo čemu sad svjedočimo u junu, kad je bila zakazana tek treća redovna sjednica bez donesenih zakona, potvrda je da su ova parlamentarna većina i Vlada FBiH skoncentrisani samo na uzimanje vlasti i pozicija bez ikakve empatije i brige za građane. Mi danas svjedočimo neviđenoj bahatosti, neodgovornosti i licemjerju i ja se nadam da konačno građani to i vide - dodala je Kratina.

#BiH #ParlamentFBiH #ZastupničkiDomFBiH #DemokratskaFronta #MahirMešalić