Članak

ZABORAVLJENE PRIČE Uskoro konačna tužilačka odluka za Uzunovića i Bosnalijek!

Glavni lik u cijeloj priči je Nedim Uzunović, generalni direktor Bosnalijeka

(Patria) - Slučaj Bosnalijek pomalo zaboravljen od strane medija, posebno nakon uspostave nove vlasti, ipak će, čini se, dobiti neki tužilački epilog. Iz Tužilaštva BiH za Patriju tvrde – uskoro konačna tužilaška odluka! U prijevodu uskoro optužnica.

“Istraga je u toku, u završnoj je fazi, kada tužiteljska odluka bude donesena, javnost će biti informirana”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH za Patriju.

Glavni lik u cijeloj priči je Nedim Uzunović, generalni direktor Bosnalijeka, kojeg bi  optužnica mogla povezati ne samo sa prodajom dionica HADEN S i KBC Euro credit capitalu s Malte nego i niz drugih krivičnih djela i to organizirani kriminal, pranje novca, zloupotrebe položaja i sklapanja štetnog ugovora.

Istrage protiv njega traju već godinama, a mahinacije dionicama Bosnalijeka mogle bi dobiti konačan pravosudni epilog. Tromost pravosuđa da sankcionira takvo nezakonito ponašanje bio je i određeni signal da se nastavi sa takvim radnjama.

Transparency international je više puta upozoravao na neobjašnjivo dug i neefikasan proces u aferi Bosnalijek, a ne treba sumnjati da je ovo je jedan od primjera koje i prijateljske Sjedinjene Američke Države imaju u vidu kada kritikuju bh. vlast i pravosuđe zbog izostanka borbe protiv korupcije.

U međuvremenu, Uzunović se „nosi“ s dva procesa (jedan vodi Državno, a drugo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu) ali ne odustaje od direktorske pozicije iako je kompromitiran istragama i hapšenjima. No, uprkos tome sve Državni sud mu pomalo čudnom i neočekivanom odlukom ukinuo neke od mjera zabrane i omogućio da ponovo upravlja i raspolaže sredstvima kompanije.

Da li su nastale štete od tog trenutka također će pokazati istraga, ako se i završi, s obzirom na iskustva sa bh.pravosuđem, koje npr. od višemilionske afere Pandora napravi slučaj od više stotina hiljada maraka i osudi samo Kemala Čauševića, bez političkih nalogodavaca za kriminal.

Inače, Uzunović je blizak SDP-u, a godinama je vodio predstavništvo Bosnalijeka u Moskvi, međutim, početkom 2012. godine dobiva otkaz. 

Bosnalijek je protiv njega podnio prijavu policiji u Moskvi zbog nestanka dokumenata o osnivanju i registraciji predstavništva, nestanka pečata, ključeva i dokumentacije o registraciji automobila, te krađe poslovnog automobila. 

Nakon intenzivnog trgovanja dionicama Bosnalijeka na berzi, Uzunović dolazi na čelo kompanije i od tada uspješno izbjegava silu pravne države. Teško je i pobrojati sve prijave i istrage koje su u proteklih desetak godina vođene protiv njega. SIPA je tek 2018. godine podnijela prijavu protiv direktora „Bosnalijeka“ Nedima Uzunovića i još nekoliko stranih državljana zbog sumnje na pranje novca preko firmi iz Češke, Rusije, Švicarske, Bermuda i Malte. Tim novcem su, prema navodima Tužilaštva BiH, kupili od Vlade FBiH preko KBC-a dionice „Bosnalijeka“.

(A.Č.Z.)
 

#BiH #