Objavljeno u kategoriji Intervju na 17.04.2015 19:00:00

Nedim Ademović: Odlazimo u pravnu anarhiju

Ademović: U svim demokratskim zemljama ovo bi bilo krivično djelo

To da Republika Srpska neće prihvatiti Odluku Ustavnog suda BiH ako ospori 9. januar kao dan ovog bh. entiteta, nezamislivo je za pravne stručnjake. 

Ekspert ustavnog prava Nedim Ademović rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da mu nije poznato da se i u jednoj državi u regionu ili cijeloj Evropi desilo da neka institucija ili grupa ljudi ne poštuje odluke ustavnog suda.

Konačno, kaže Ademović, nepoštivanje odluke Ustavnog suda u BiH, kao i u drugim demokratskim zemljama, bilo bi krivično djelo.

- Neprihvatljivo je da javna vlast, koja je izabrana na demokratskim izborima, donese jedan pravni akt u kojem poziva na nepoštivanje odluke najvišeg suda u državi. To ne samo da predstavlja negiranje Ustavnog suda BiH, već i narušavanje jednog od osnovnih principa demokratije, a to je da država funkcioniše na osnovu pravnih akata koji se moraju provoditi – rekao je Ademović.

On je dodao da može shvatiti da javno mijenje, pa i vlast imaju negativnu ili pozitivnu kritiku na odluke Ustavnog suda, rad sudija, međutim da neko traži opstruiranje odluka Ustavnog suda, to je neprihvatljivo.

Posljedice nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, kaže Ademović, mogu biti višestruke po našu zemlju. Ne samo da se zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda u BiH stvara osjećaj pravne nesigurnosti, već se otvara mogućnost da sutra neko drugi sebi da za pravo da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH.

- U tom slučaju odlazimo u pravnu anarhiju – rekao je Ademović za NAP. To ne bi, kaže on, pogoršalo odnose samo u BiH, već i usporilo BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su Deklaraciju kojom se definiše da Republika Srpska neće prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH ako ospori deveti januar kao datum obilježavanja dana ovog bh. entiteta. Ustavni sud odluku će donijeti po zahtjevu za preispitivanje ustavnosti Zakona o praznicima u Republici Srpskoj koji je podnio Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android