Članak

London upozorava Kinu: Budite jasni u pogledu svojih vojnih namjera

Cleverly, koji se nada da će posjetiti Kinu ove godine, rekao je da bi bila greška izolovati Kinu i da je potreban angažman u oblastima.

(Patria) - Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly pozvao je Kinu da bude otvorenija po pitanju onoga što je nazvao najvećim vojnim nagomilavanjem u mirnodopskoj historiji i rekao
da bi tajnost oko njenih planova mogla dovesti do „tragično pogrešne procjene“, javio je Reuters.

Odnosi između UK i Kine su najgori u posljednjih nekoliko desetljeća nakon što je London ograničio kineska ulaganja zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost i izrazio zabrinutost zbog sve veće vojne i ekonomske asertivnosti Pekinga.

U govoru u Mansion Houseu, Cleverly je rekao da UK treba da se „snažno i konstruktivno“ angažuje s Kinom uprkos, kako je rekao, „odbojnosti“ zbog tretmana Ujgura u Xinjiangu. U upozorenju na budućnost Tajvana, Cleverly je rekao da bi invazija na ostrvo uništila svjetsku trgovinu, a udaljenost ne bi pružila nikakvu zaštitu od „katastrofalnog udarca“ globalnoj i kineskoj ekonomiji.
Cleverlyjev govor je najjasniji pokušaj da se objasni britanski pristup Kini pod premijerom Rishijem Sunakom, koji je krajem prošle godine rekao da je takozvana „zlatna era“ odnosa pod bivšim premijerom Davidom Cameronom završena.

Za razliku od pokušaja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da udalji Evropu od bilo kakvog miješanja u sukob oko Tajvana, Cleverly je rekao da se „nijedna zemlja ne može zaštititi od posljedica rata na Tajvanu“. Cleverly je rekao da je Britanija otvorena za produbljivanje saradnje sa saveznicima u Indo-pacifiku i pozvao Kinu da bude jasna u pogledu svojih vojnih namjera.

„Pozivam Kinu da bude jednako otvorena u pogledu doktrine i namjere iza svoje vojne ekspanzije, jer je transparentnost sigurno u interesu svih, a tajnost može samo povećati rizik od tragične pogrešne procjene“, rekao je.

Razlike na Zapadu

Dok su čelnici Francuske, Njemačke i Španije posjetili Kinu u posljednjih šest mjeseci i pozvali na angažman s Pekingom, SAD i Britanija zauzimaju oštriji pristup onome što smatraju rastućom prijetnjom Kine njihovim interesima i vrijednosti. Godišnji govor ministra vanjskih poslova u Mansion Houseu obično postavlja niz pitanja vanjske politike. Ali Cleverlyjev govor, osim nekoliko kratkih napomena o evakuaciji Sudana i Ukrajine, bio je fokusiran isključivo na Kinu, što je, kako je ministarstvo vanjskih poslova reklo, priznanje njenog „ogromnog značaja“ za globalna pitanja.

Cleverly, koji se nada da će posjetiti Kinu ove godine, rekao je da bi bila greška izolovati Kinu i da je potreban angažman u oblastima kao što su klimatske promjene, prevencija pandemije, ekonomska stabilnost i nuklearna proliferacija.

„Bilo bi mi jasno i lahko, možda čak i zadovoljavajuće, da objavim novi Hladni rat“, rekao je on. „Jasno, lahko, zadovoljavajuće i pogrešno“, dodao je.

Cleverly je rekao da će Britanija zaštititi svoje nacionalne sigurnosne interese i prozvati Peking ako prekrši svoje međunarodne obaveze ili zloupotrebi ljudska prava. Iskoristio je svoj govor da osudi postupanje prema Ujgurima u kineskoj regiji Xinjiang. Cleverly je rekao da Kina gradi „verziju arhipelaga gulaga iz 21. vijeka“ i „zatvara više od milion ljudi na vrhuncu ove kampanje, često zato što ne rade ništa više osim što poštuju svoju religiju“.

#BiH