Članak

NEUTRALISANJE PATRIOTSKIH SNAGA Muhasilović za Patriju: Pod političko-pravosudnim udarom okosnica odbrane Bosne - SDA, DF i Islamska zajednica

"SDA i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini trenutno su nosioci političke volje najvećeg dijela populacije u Bosni i Hercegovini - Bošnjaka".

(Patria) - Ukoliko želite da obespravite Bošnjake i svedete ih na neku puku statističku činjenicu, onda dvije tačke na koje ćete udariti su Stranka demokratske akcije (SDA) i Islamska zajednica u BiH.

Izjavio je to za Novinsku agenciju Patria profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović, upitan mogu li se političko neutralisanje SDA, odnosno Bakira Izetbegovića i sudski procesi protiv ključnih ljudi te stranke protumačiti i kao dio udruženog križarskog pohoda, s ciljem obezglavljivanja Bošnjaka kako bi ih se lakše integrisalo po modelu mađarskog premijera Viktora Orbana.

- SDA i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini trenutno su nosioci političke volje najvećeg dijela populacije u Bosni i Hercegovini - Bošnjaka, smatra Muhasilović.

Ističe da Bošnjaci svoju politiku i svoje sociološko djelovanje artikulišu kroz dva osnovna kanala - a jedan od njih je najjača politička stranka među Bošnjacima od rata pa naovamo - SDA.

- SDA je platforma za artikulisanje političke volje Bošnjaka, najvećim dijelom - naravno ona nije jedina. A s druge strane, tu je Islamska zajednica u BiH. I to su dvije osovine preko kojih Bošnjaci artikulišu svoj politički i sociološki nastup.

Muhasilović: I DF se pokazao da je probosanski (Foto: Facebook)

Ukoliko želite da obespravite Bošnjake i svedete ih na neku puku statističku činjenicu, onda dvije tačke na koje ćete udariti su SDA i Islamska zajednica u BiH.

Ne treba sad ovdje upasti u zamku da su to dva jedina reprezenta Bošnjaka. Naravno, tu postoje i neke druge patriotske stranke. U tom smislu, iako je zvanično građanska stranka, DF se pokazao da je probosanski, odnosno da je spreman braniti i interese Bošnjaka kao statističke većine u Bosni i Hercegovini. I on je tu trenutno pod udarom međunarodne zajednice.

I otprilike to su trenutno neki nosioci političke volje najvećeg dijela populacije u Bosni i Hercegovini, a to su u ovom slučaju Bošnjaci, i oni su pod udarom - poručio je Muhasilović.

Kompletan razgovor sa profesorom Muhasilovićem imat ćete priliku pročitati u poslijepodnevnim satima na našem portalu.

(D.K.)

#BiH #BakirIzetbegović #ŽeljkoKomšić #SDA #JahjaMuhasilović #DelvinKovač