Članak

Katarski premijer: Izvorna osnova za isključenje Sirije iz Arapske lige još uvijek postoji

Stav Katara je jasan da su postojali razlozi za suspenziju članstva Sirije, a ti razlozi i dalje postoje“, dodao je.

(Patria) - Razgovori o povratku Sirije u Arapsku ligu su špekulacije jer razlozi za njeno izbacivanje i dalje postoje, rekao je premijer Katara Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani,
javio je AFP.

Katar je bio otvoreni kritičar vlade Bashara Al-Assada koja će danas biti u središtu razgovora između devet arapskih zemalja u Saudijskoj Arabiji. Diplomate kažu da će se razgovarati o
povratku Sirije u Arapsku ligu i prisustvu na očekivanom samitu u maju.

Međutim, katarski premijer Al-Thani, koji će biti na pregovorima, rekao je da ništa nije predloženo. „Sve su to špekulacije o Siriji (povratku) u Arapsku ligu, a odluka je na sirijskom narodu“, rekao je Al-Thani u intervjuu za nacionalnu televiziju.

„Stav Katara je jasan da su postojali razlozi za suspenziju članstva Sirije, a ti razlozi i dalje postoje“, dodao je.

Sirija je suspendovana iz Arapske lige 2011. godine. Katar je podržavao opozicione grupe i bio je glavni donator pomoći sirijskim izbjeglicama. Ministri i najviši zvaničnici šest zemalja Vijeća za saradnju u Zaljevu, Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, plus Egipta, Iraka i Jordana okupiće se danas na zahtjev Saudijske Arabije.

Sirija je diplomatski izolovana od početka rata, u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi. Izvještaji kažu da neke zemlje podržavaju povratak Sirije, a njen ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad stigao je u Saudijsku Arabiju, što je prva takva posjeta od početka rata.

#Svijet