Članak

KO JE ZAKAZAO Trojka se počela žaliti na ugroženost, a potpuno preuzeli sigurnosni aparat

Konaković ima pravo, kao i svaki građanin ove države, prijaviti prijetnje ali i osobe za koje smatra da ugrožavaju njegovu sigurnost.

Piše: Amra Vrabac 


Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici osudilo je upućene prijetnje predsjedniku SDP BiH Nerminu Nikšiću i predsjedniku Naroda i pravde i ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, te je pozvalo nadležne organe da istraže ovaj slučaj i odgovorne za prijetnje privedu pred lice pravde.

Konaković je u petak gostujući na Face TV kazao da se ne boji, ali da će ubuduće sigurno biti oprezniji. Riječ je o prijetnji koja je napisana u komentaru na jednom od bh. portala.

Konaković ima pravo, kao i svaki građanin ove države, prijaviti prijetnje ali i osobe za koje smatra da ugrožavaju njegovu sigurnost.

Nećemo se baviti onim što je Konaković prijavio ili nije prijavio, jer agencije koje su zadužene za njegovu sigurnost imaju obavezu poduzeti sve radnje i mjere iz svoje nadležnosti da se ministar Konaković osjeća bezbjedno.  

Trojka u kojoj su i SDP i NIP Nikšića i Konakovića sa svojim koalicionim partnerima promijenio je rukovodstvo OSA-e. Na čelu OSA-e je Almir Džuvo kojeg je trojka uz mig stranaca imenovala za direktora. Zamjenik direktora je Risto Zarić, dugogodišnji obavještajac koji je i ranije bio na ovoj poziciji kada i Džuvo. OSA je prva u lancu koja je trebala identifikovati autora prijetnje koja je objavljena. Resursi kojima raspolaže OSA-e daleko su veći nego bilo koje druge sigurnosne agencije.

Na čelu SIPA-e je Darko Ćulum, kadar blizak SNSD-u, zamjenik direktora je Zoran Galić, blizak HDZ-u, dok je šef Kriminalističko-istražnog odjela odnedavno Žarko Kalem. Trojka za sada nema rukovodećeg kadra na kojeg može računati u SIPA-i, iako je već godinama očit disbalans u rukovodećim pozicijama na štetu Bošnjaka. Za sada se Konaković niti Nikšić time ne zanimaju. Riječ je o jednoj od tri državne policijske agencije koje mogu vršiti aktivnosti na području cijele BiH, ali ako to nema ko narediti onda je njena uloga obesmišljena.  

Kada je riječ o DKPT-u koji je zadužen za sigurnost i pratnju ministra Konakovića u toku je konkurs za direktora DKPT-a, dok su zamjenici Đuro Knežević i Goran Amidžić. Trojka je odbila da se imenuje predloženi kandidat iz reda Bošnjaka te je raspisan novi konkurs.  

Na čelu MUP KS je kadar NIP-a Admir Katica. Šef Uprave policije je Fatmir Hajdarević. Federalni ministar unutrašnjih poslova je kadar NIP-a Aljoša Čampara. Federalnom upravom policije rukovodi Ensad Korman kojem vrlo brzo ističe tromjesečno ovlaštenje za rukovođenje. Već pet godina FUP nema direktora, a uskoro ni zamjenika direktora. Ne postoji Nezavisni odbor koji provodi konkursnu proceduru, a ni iz trojke ni iz HDZ-a ne žele reći kome je pripadala rukovodeća pozicija.

Ukoliko se Konaković pored svih resursa i agencija s kojima kao ministar može imati komunikaciju, a koje pod nadzorom tužilaštava i naredbi sudova mogu poduzeti i krivično-pravne radnje prema osobama koje ugrožavaju sigurnost i Konakovića i bilo kojeg drugog građanina, osjeća nesigurno i ugroženo onda šta bi trebali raditi obični građani ili oni koji se suočavaju sa prijetnjama a nemaju ove resurse na raspolaganju.

Nerijetko se s brutalnim prijetnjama suočavaju i novinari. Objavljuju im se fotografije, prate profili na društvenim mrežama, ugrožava egzistencija, otkrivaju detalji iz privatnog života samo zato što rade svoj posao, a samo zato što se nekome ne sviđa njihov rad i misle drugačije.

Konakovićeva funkcija i kao lidera NIP-a, stranke koja je već dio državne vlasti, a vjerovatno i na nivou FBiH i kao ministra vanjskih poslova sigurno izaziva veću pažnju javnosti, političkih oponenata nego neki drugi političari ili funkcioneri. No, biti političar u BiH, a posebno u vlasti uvijek ima dvije strane medalje. Prva je da možete odlučivati o procesima o čemu svi rado pričaju, a druga je ona mračnija da ste uvijek na nečijoj meti. To je teret s kojim se političari moraju nositi.

One koji prijete bilo čijom likvidacijom potrebno je identifikovati, pa i procesuirati ako ima krivičnog djela o čemu odlučuju tužilaštva, ali ako oni koji čine državnu vlast nam poručuju da su nemoćni u toj borbi, onda je pitanje zašto imamo sve te sigurnosne agencije i OSA-u. Pogotovo, ako njima upravljaju kadrovi bliski aktuelnoj vlasti. A upravljaju.

#BiH #NerminNikšić #ElmedinKonaković #OSA #Prijetnje