Članak

ZAVRŠENI PROTESTI U SARAJEVU Gojer i Đozić: Schmidt je neprijatelj, nećemo nikada odustati od građanske Bosne i Hercegovine

"Odluke koje se planiraju nametnuti sakraliziraju poziciju HDZ-a", ističe Gojer

SARAJEVO, (Patria) - Završeni su protesti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Nekoliko hiljada nezadovoljnih građana, koji na ovaj način pokazuju neslaganje s odlukama i potezima visokog predstavnika Christiana Schmidta, poslalo je poruku da međunarodna zajednica ne računa na njih i da se ne igra njihovim strpljenjem.

Pročitana je, između ostalih, i poruka bh. pisca Gradimira Gojera. 

U tom pismu Gojer je Schmidta nazvao neprijateljem Bosne i Hercegovine. 

"Odluke koje se planiraju nametnuti sakraliziraju poziciju HDZ-a", ističe Gojer.

Protestima prisustvuje veliki broj predstavnika društveno - političkog života, a među njima je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Suad Đozić iz Udruženja Restart je na protestima ispred OHR kazao da su zahtjevi građana koji su se okupili samo jedan a to je da žele kada se već mijenja Ustav to uradi da se upostavi građanska država.

Đozić je objasnio zbog čega su protesti ispred OHR dok se mnogi pitaju zašto se ne protestuje zbog inflacije i sve većih troškova života.

“Imamo životne probleme, imamo niske plate, niske penzije, cijene goriva sve divlja pa nam postavlju pitanje što se obraćate stranim delegacijama, OHR-u pored silnih svih problema. Dejtonski sporazum nam je napravio sistem koji je nakaradan koji veliča etničke zajednice a ne građane. Mi želimo građansku državu a ne ovo što imamo”, objasnio je Đozić.

Također, je Đozić istakao dva puta koja postoje.

“Prvi put je napravljen presudama u Strazburu, apelacijama Zornić, Pilav, Sejdić-Finci. Evropski parlament je isto tako usvojio rezoluciju kojm nam je dao smjernice tim putem. Sada imamo drugi put da Zagreb preko traži da jedan entitet ima dvije trećine Hrvata i vlada FBiH a mi želimo građanski model države a ne gore od ovoga što imamo”, istakao je Đozić.

Na kraju, Đozić je rekao da se od građanski uređene BiH neće nikada odustati.

#BiH