Članak

RAZVOJNA BANKA NA UDARU DODIKA Iz Agencije za bankarstvo jasni: Tehničkim pitanjima ne smije se ugrožavati strateški značaj institucija

Ciljevi poslovanja i djelatnost Razvojne banke Federacije BiH određeni su Zakonom o Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine

Piše: A. Čorbo-Zećo


Eskaliranjem tehničkih pitanja ne smije se ugrožavati strateški značaj bilo koje institucije na entitetskom ili državnom nivou. Vjerujemo da se pitanja uloge razvojnih banaka mogu rješavati u okvirima nadležnih institucija, dok ostali supervizorski i regulatorni izazovi moraju biti tretirani uz potpuno uvažavanje uloge razvojnih banaka, i u odnosu na važeće zakone, kazali su za Patriju iz Agencije za bankarstvo FBiH, a u vezi nastojanja pojedinih članova UO Centralne banke BiH da Razvojnu banku FBiH pretvore u fond.

„Ciljevi poslovanja i djelatnost Razvojne banke Federacije BiH određeni su Zakonom o Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine. Kapital banke je u 100% vlasništvu Federacije BiH“, ističu dalje iz Agencije za bankarstvo.

Kada je riječ o pitanju upravljanja i poslovnog modela banke iz Agencije navode da su u nadležnosti Vlade Federacije BiH, odnosno Skupštine banke.

„Agencija za bankarstvo Federacije BiH podržava svaku aktivnost koja je usmjerena na jačanje banke, kao i postizanje visokog stepena efikasnosti. Cijenimo da su ranije uspostavljeni tehnički aranžmani usklađeni sa zakonskim okvirom i stvarnim potrebama poslovanja i djelatnosti banke. Svako naknadno ograničavanje ili izmjena poslovnog modela mora se razmotriti, što uključuje i stavove organa koji su nadležni za poslovanje banke“, istakli su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Povezani tekstovi:

Dodik guši Razvojnu banku Federacije, iz banke poručuju poštujemo Ustav FBiH i osnovani smo zakonom!

Predstavnici SNSD-a u UO Centralne banke BiH pokušavaju Razvojnu banku FBiH pretvoriti u fond!

Podsjećamo, predstavnici SNSD-a imenovani u Upravni odbor Centralne banke BiH na sve načine pokušavaju izbaciti Razvojnu banku FBiH iz sistema izdvajanja obavezne rezerve u kojem je od 2008. godine. 

To suštinski znači pretvaranje Razvojne banke FBiH u fond, na isti način kako je u Rs-u organizirana IRB koja radi preko komercijalnih banaka.

To dalje znači da bi Razvojna banka izgubila svoj SWIFT kod, ne bi mogla plasirati povoljne kreditne linije direktno korisnicima (prije svih malim i srednjim preduzećima), a ako bi to išlo preko komercijalnih banaka značajno bi utjecalo na korisnike. 

Ujedno dovelo bi se u pitanje kompletno poslovanje Razvojne banke koje je nepromijenjeno od 2008. godine.


                                    
 

#BiH #RazvojnabankaFBiH #CentralnabankaBosneiHercegovine #AgencijaZaBankarstvo