Članak

ROKOVI SE BLIŽE Usporeni pregovori oko uspostave Vlade KS zbog Parade ponosa

No, prema saznanjima Patrije pregovori su usporeni, skoro pa prekinuti.  Razlozi nisu podjele resora, već faktički ideološka neslaganja partnera. 

(Patria) - Uspostava vlasti u Kantonu Sarajevo ide jako sporo, bez obzira što uskoro ističe rok za prijedlog imena 12 ministara u Vladi KS. Pregovarači moraju voditi računa i na to da minimalno mora proteći 12 dana od prijedloga do sjednice skupštine kada trebaju biti potvrđena imenovanja.

Tačnije, do 8. marta mandatar za sastav nove Vlade Nihad Uk trebao bi dostaviti imena kandidata za ministre s obzirom da se sjednica zakazuje najmanje 12 dana nakon što se prijedlog zvanično dostavi na usvajanje Skupštini KS. 

No, prema saznanjima Patrije pregovori su usporeni, skoro pa prekinuti.  Razlozi nisu podjele resora, već faktički ideološka neslaganja partnera. 

Ranije je podrškom za Nihada Uka za mandatara Vlade KS Stranka za BiH potvrdila učešće ove stranke u novoj Vladi KS. 

Ali, kako otkrivaju izvori Patrije SBiH na pregovorima ima jasne zahtjeve kada je riječ o javnim okupljanjima u Kantonu Sarajevo, a što se prije svega odnosi na održavanje Parade ponosa koja je već ranije održavana u Sarajevu, kada je skoro cijeli glavni grad BiH bio u blokadi.

SBiH traži izmjene Zakona o javnim okupljanjima na način da se određenim organizacijama događaja koji uvijek izazovu burne reakcije dijela javnosti, pa i organizaciju kontraskupova ograniči kretanje, te da  blokiranje grada ne dolazi u obzir.

Tome se protive učesnici pregovora, te iako je ova tema bila prisutna tokom pregovora stavovi ipak nisu približeni.

Kontaktirali smo Muamera Bandića, koji u ime SBiH-a pregovara sa SDP-om, Našom strankom i NIP-om, ali on nije želio previše detalja iznositi u javnost. No, kazao je da je tačno da SBiH tu ima jasan stav. On je i ranije za medije isticao da Stranka za BiH od partnera traži konkretan program, ali i da se preciziraju javna okupljanja u Kantonu Sarajevo

„Tražimo da se preciziraju javna okupljanja u Kantonu Sarajevo“, ponovio je Bandić ne želeći potvrditi da se cilja na Paradu ponosa.

Još uvijek pregovarački timovi nisu okončali pregovore ni o resorima, ali u tom dijelu pregovori teku znatno relaksiranije.

SDP, NIP, Naša stranka i SBiH imaju 23 ruke u Skupštini KS, a ukoliko SBiH ipak odustane od učešća u novoj Vladi KS većina će brojati 18 ruku – NIP 7, SDP 6 i Naša stranka 5. Podsjećamo, Uk je ranije poručio da će veliki broj ministara iz prethodne Vlade nastaviti obnašati iste funkcije i u novoj Vladi KS, za koju se očito još ne zna ni ko će je činiti.

(A.Č.Z.)

#BiH #VladaKS #ParadaPonosa