Članak

Šefica republikanaca: Svi kandidati za predsjedničku nominaciju moraju podržati pobjednika

Kandidatima koji ne potpišu obećanje neće biti dozvoljeno da učestvuju u debatama koje sponzorišu stranke tokom nadmetanja za predsjedničke nominacije od države do države, rekla je McDaniel.

(Patria) - Republikanska stranka planira zatražiti od predsjedničkih kandidata za 2024. godinu da obećaju podršku za konačnog kandidata, rekla je predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta Ronna McDaniel, podržavajući ideju koju do sada nije prihvatio bivši predsjednik Donald Trump.

Kandidatima koji ne potpišu obećanje neće biti dozvoljeno da učestvuju u debatama koje sponzorišu stranke tokom nadmetanja za predsjedničke nominacije od države do države, rekla je McDaniel, javlja Reuters.

- To je malo pametno, zar ne? Ako ćete biti na pozornici debate Republičkog nacionalnog komiteta i tražiti od glasača da vas podrže, trebali biste reći - ja ću podržati birače i koga oni izaberu za kandidata - rekla je McDaniel u programu CNN-a "State of the Union".

Trump, koji je i dalje popularan u Republikanskoj stranci, ali se već suočava s izazovima u svojoj sljedećoj kandidaturi za Bijelu kuću od bivših pristalica, uključujući Nikki Haley, do sada je odbijao da se obaveže da će podržati eventualnog republikanskog kandidata.

- Zavisilo bi - rekao je Trump početkom ovog meseca u radijskom intervjuu.

"To bi moralo zavisiti od toga ko je nominovan", dodao je.

McDaniel je navela da vjeruje kako će svi kandidati, uključujući Trumpa, potpisati obećanje i da će to biti važan korak ka izlječenju podjela unutar stranke i jedinstvenom frontu.

- Mi kažemo da nećete izaći na pozornicu debate ako ne date ovo obećanje. I mislim da ljudi u našoj stranci to zaista žele vidjeti. Žele da nas vide kako se okupljamo. Ne žele svađe - poručila je McDaniel.

Trump nije odmah javno reagovao na njene komentare, ali je portparol kampanje rekao Reutersu da će "predsjednik Trump podržati republikanskog kandidata jer će to biti on".

Trump i Haley, bivša guvernerka Južne Karoline koju je Trump izabrao za svog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, objavili su svoje kandidature za republikansku nominaciju.

Vivek Ramaswamy, investitor-aktivista koji je prošle godine pokrenuo firmu kako bi izvršio pritisak na kompanije da odustanu od inicijativa za okoliš, društvo i korporativno upravljanje (ESG), prošle sedmice je postao posljednji republikanac koji je najavio izbor.

Guverner Floride Ron DeSantis, bivši potpredsjednik Mike Pence i senator Južne Karoline Tim Scott su među onima koji razmišljaju o trci za nominaciju za republikanskog kandidara naredne godine.

#Svijet #SAD #DonaldTrump #Republikanci