Članak

U BRISELU SE ŽALIO DA MU JE UGROŽEN ŽIVOT Visoki predstavnik za Federaciju BiH zaboravio obećanje dato prije 128 dana!

U to je lako povjerovati, jer je Schmidt po mišljenje išao i u Zagreb kada je riječ o Izbornom zakonu BiH.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Dok je boravio u Briselu Christian Schmidt, visoki predstavnik za Federaciju BiH (od danas ću ga tako i zvanično oslovljavati) isticao je kako ga je strah za život (!?) te bi na kraju sastanka poručio kako je 'ovo možda posljednji put da se vidimo', otkrivaju za Patriju dobro obaviješteni izvori iz Evropske unije!

Od koga to strahuje Schmidt, i zašto smatra da mu je ugrožen život. Iz OHR-a su nedavno poslali podršku PIC-a za Schmidta ističući da je nedavno imao prijetnje. Ni na naknade upite nisu pojasnili od koga i kada su pristigle te prijetnje.

Možda Schmidt odlazak s mjesta visokog predstavnika smatra ugrožavanjem vlastitog života, jer drugog pojašnjenja nema, ukoliko se zvanično ne oglase iz OHR-a i kažu ko mu prijeti i zašto smatra da mu je život ugrožen. Ni Paddy Ashdown, upamćen kao visoki predstavnik u našoj zemlji koji je inicirao veliki broj odluka, koje su u suštini imale samo jedan cilj - jačati državu BiH, nije se bojao za život.

Koristeći dozvoljene mu Bonske ovlasti Ashdown je na osnovu neizbježnog Dejtonskog sporazuma pokušavao inicirati gradnju moderne države kroz jačanje državnih institucija. Schmidt često ističe da bi volio biti kao Paddy, ali da je on imao drugačije okruženje.

Ovakve tvrdnje ne stoje, jer jednaka je politička situacija u BiH sada, kakva je bila i u vrijeme Ashdowna, ali je on, za razliku od Schmidta imao viziju BiH kao moderne evropske zemlje.
Smijenio je čak 59 funkcionera iz RS-a, smijenio je i Dragana Čovića!
Schmidt svojim odlukama udaljava BiH od moderne civilizacije, a djeluje isključivo na prostoru Federacije, prema onim snagama koje zagovaraju ono što je Ashdown provodio. 

A, šta Schmidt radi? 

Danas je tačno 128 dana od kako je Schmidt kazao 8. oktobra da će 'uskoro nešto uraditi po pitanju državne imovine'. 

“Uskoro ću uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, nešto što će se odnositi na Rs jer i Rs će biti dio EU integracija. Preporučujem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno sarađivali”, kazat će tada Schmidt.

Nije uradio ništa, dok ga Milorad Dodik brutalno vrijeđa i omalovažava, a nastavlja dobro utabanim stazama otimačine državne imovine. Jednostavno, na kušnji je vjerodostojnost njegovog autoriteta, ništa više, do prezentiranje moći i spremnosti djelovanja. Za sada tu moć prezentira samo u Federaciji BiH.

A, ovdje se ne radi samo o njegovom ustavnom pravu shodno aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma nego i njegovoj obavezi. Schmidt to ima obavezu učiniti. Ali, sada je pitanje na koji način će to uraditi I hoće li uopće.

Tolerancija u vidu 100 dana za činjenje, kao praksa koju čak i opozicija toleriše novim vlastima, već je dobrano premašena.

A, prošao je davno i 20. oktobar 2022. godine kada je boravio u Beogradu. Dobro upućeni izvori upravo tvrde da je razgovarao i o državnoj imovini(!?), pa je u međuvremenu zaboravio obećanje dato 8. oktobra.

U to je lako povjerovati, jer je Schmidt po mišljenje išao i u Zagreb kada je riječ o Izbornom zakonu BiH. Na kraju i sam Andrej Plenković, premijer Hrvatske priznao je da je Schmidt bonske ovlasti iskoristio uz nagovor Hrvatske i to na način da udovoljava HDZ-u!?

Zato je samo neupućene iznenadilo pismo grupe bivših diplomata i stručnjaka za Balkan u kojem zahtijevaju opoziv Christiana Schmidta, visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu. 

U pismu Komitetu za vanjske poslove Bundestaga optužuju političara CSU da je nanio "trajnu štetu" mirovnom procesu u BiH i imidžu Savezne Republike Njemačke.

A, što se Schmidtovih strahova tiče, oni možda dolaze iz pravca iz kojeg to niko ne bi očekivao. Sve dosadašnje odluke  je donio s američkom zaleđinom. Nije li Schmidta možda najviše strah onih što mu čuvaju leđa?

#BiH #OHR #Brisel #AminaČorboZećo #DržavnaImovina #ChristianSchmidt