Članak

Galić na potezu: Ivica Sabljo osuđen uvjetno na godinu zatvora, slijedi mu otkaz u GP BiH!

„Za optuženog Sablju 1 godina zatvora, rok kušnje na 2 godine i novčana kazna od 6000 KM“, kazali su iz Tužilaštva BiH za Patriju.

Piše: Amra Vrabac

Suspendovani policijski službenik Granične policije BiH Ivica Sabljo osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora nakon što je sa Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice koji je Sud BiH prihvatio i izrekao kaznu.

„Za optuženog Sablju 1 godina zatvora, rok kušnje na 2 godine i novčana kazna od 6000 KM“, kazali su iz Tužilaštva BiH za Patriju.

Iz Granične policije BiH za NAP su istakli da je Sabljo od 3. oktobra suspendovan.

„Na osnovu članka 61. Zakona o upravi i članka 112. Zakona o policijskim službenicima BiH, 03. 10. 2022. godine, doneseno rješenje o privremenoj suspenziji, kojim se policijski službenik Ivica Sabljo privremeno suspendira iz policijskog tijela Granične policije BiH, odnosno s poslova i zadataka, do okončanja stegovnog, odnosno kaznenog postupka“, glasi odgovor iz GP BiH.

Podsjećamo, optužnicom Tužilaštva BiH obuhvaćeno je šest osoba, a optuženi se terete da su djelujući kao uvezana skupina, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zloupotrebe položaja, ishodili i omogućili veći broj bodova, kao i prijem istih u radni odnos u Graničnoj policiji, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac u iznosu od 10 do 30 hiljada KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlasti pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH.

Tužilaštvo BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u iznosu od više od 100.000 KM, koliko je zaplijenjeno u tužilačkoj i policijskoj akciji.

POVEZANI TEKST Raković davao podatke o kandidatima od kojih se tražio novac, Sabljo i Ramljak potpisali sporazum

Zakon o policijskim službenicima BiH jasno propisuje sankcije za policijskog službenika, odnosno prestanak radnog odnosa ukoliko je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili težu kaznu.

Član 110 Zakona o policijskim službenicima

„Obavezna disciplinska sankcija prekida radnog odnosa izriče se ako je policijski službenik pravosnažno osuđen za krivično djelo na kaznu zatvora od šest mjeseci ili težu kaznu.“

Član 119 istog zakona propisuje da policijskom službeniku prestaje radni odnos, te automatski gubi status policijskog službenika kada mu je za krivično djelo izrečena pravosnažna kazna zatvora od šest mjeseci ili teža kazna.

Na potezu je direktor Granične policije BiH Zoran Galić čiji je Sabljo bio jedan od najbližih saradnika i kojeg je imenovao u Komisiju za prijem kadeta. Lista 150 kadeta je objavljena 20. septembra 2021. godine, a akcija hapšenja provedena 24. septembra. Ranije su otkaze dobili Rejhan Raković koji je bio predsjednik Komisije za prijem kadeta i Ensar Salčinović, policajac GP BiH koji su također optuženi. 

Osim Sablje sporazum o priznanju krivice potpisao je o optuženi Mirza Ramljak koji je dobio 6 mjeseci zatvora sa rokom kušnje na jednu godinu.

#BiH