Članak

OTROVNE STRIJELE

Dodik u Budimpešti: Merkel nije mogla zaposliti Schmidta, pa ga poslala nama!

(Patria) - Predsjednik bh. entiteta Rs Milorad Dodik boravi u Budimpešti gdje je doputovao zajedno sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, na poziv vladike Lukijana i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Boravak u Mađarskoj iskoristio je kao i obično da ospe “rafalnu” paljbu na račun visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– On je ušao u Bosnu i Hercegovinu i rekao ‘ja sam visoki predstavnik’. Njega je poslala Merkel na svom odlasku, kao svog saradnika, kojeg nije mogla da uposli nigdje u Njemačkoj i poslala ga da nama zagorča život. Schmidt neovlašteno nameće zakone, a muslimanski sudovi i tužioci jedva su dočekale da procesuiraju Milorada Dodika, jer sam neposlušan. A ja kažem da ću se boriti pravno i politički, ostati neposlušan, dok god on ne ode. On ima svoj politički mandat i svojih 50.000 mjesečno, ali ja imam svoj život i svoj narod na prostoru Republike Srpske i ja odatle otići neću – poručio je Dodik.

Ponovio je da imenovanje Christiana Schmidta nije verifikovano u Vijeću sigurnosti UN-a jer nije postavljen za visokog predstavnika u skladu sa rezolucijama ovog vijeća, kako je predviđeno.

– Schmidt nije prihvaćen u Vijeću sigurnosti, protiv njega su glasali Rusija i Kina, nije bilo saglasnosti i ne može da djeluje kao visoki predstavnik. Nije imenovan. Međutim, arogancija Amerike, Velike Britanije, a sada i Njemačke ide za tim da kaže da je on visoki predstavnik, iako to nije – istakao je Dodik u obraćanju građanima u Sentandreji, gdje je prisustvovao obilježavanju krsne slave Preobraženske crkve, prenosi RTRs.

On je rekao i da Schmidt “prima mjesečnu plaću 24.000 eura, dobija još desetak hiljada jer navodno radi u rovitom, politički nestabilnom prostoru pa ima posebne uvjete za život i tako skupi oko 50.000 mjesečno”.

On je rekao i da su, kako kaže, Amerikanci i Britanci sugerisali Schmidtu nametanje zakona koji se odnosi na nepoštovanje njegovih odluka.

#AngelaMerkel #ChristianSchmidt #MiloradDodik #Njemačka #VisokiPredstavnik #bih