Članak

OSVRT

Išerić pita Željku Cvijanović: Znate li šta govorite ?

Foto: Hayat

(Patria) - Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da Denis Bećirović ne propušta nijednu priliku da pokaže "koliko mrzi sve što je srpsko, a posebno Srbiju i RS".

Na pitanje da prokomentariše Bećirovićeve optužbe na račun Srbije koje je iznio na sastanku članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom von der Layen, Cvijanović je izjavila za Srnu da je Bećirović na „jedan nekulturan i nasrtljiv način demonstrirao srbofobiju i iznosio notorne laži o tome kako Srbija, tobože, prijeti BiH“.

Ona je kazala da je „Bećirović kontaminirao sastanak, koji je, barem iz poštovanja, trebao proteći u drugačijem tonu“.

Događaji i dokazi

Pravni stručnjak i političar Enver Išerić (NES) je napisao osvrt na izjave Cvijanović uz pitanje članici Predsjedništva BiH: " Znate li šta govorite ?".

-Kaže Željka da je Bećirović “demonstrirao srbofobiju i iznosio notorne laži o tome kako Srbija, tobože, prijeti BiH“. Željka bi trebala znati da nije srbofobija kada se iznose činjenice i argumenti, a posebno kada su potkrijepljeni događajima iz bliske prošlosti. A događaji govore o tome da je Srbija izvršila brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu u period 1992.-1995 godine. A dokaze, ako kome trebaju, možemo naći u rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN i presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju - tvrdi Išerić.

Zašto ste gospođo Cvijanović to “dozvolili”?

Dodaje da osim toga svima je jasno da Srbija nastoji na sve moguće načine putem političara iz entiteta RS, destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i u tome prilično uspijeva. Zbog toga vrlo često, u određenim i planiranim vremenskim intervalima čujemo zahtjeve za secesiju i nekakvo mirno razdruživanje. Čujemo i podržavanje “samostalne Rs u okviru Bosne i Hercegovine”. A takva vrsta samostalnosti je njihov novi termin, jer takvog termina u međunarodnom pravu nema.

-Kaže Cvijanović da “BiH nije nikakva žrtva, a pogotovo ne Srbije koja prema njoj ima fer i principijelnu poziciju,” Ima Srbija principijelnu poziciju prema Bosni i Hercegovini, ali ta pozicija je sve drugo samo nije fer, kako tvrdi Cvijanović. Znamo to i o tome svedoće i izjave i djela mnogih srbijanskih političara. O tome svedoće i zaključci sa svesrpskog sabora.

Išerić dalje nastavlja, tvrdi Željka Cvijanović da je Srbija svjetlosnim godinama odmakla od Bosne i Hercegovine. Ako je to tačno, a nije, zašto je to tako. Zašto ste gospođo Cvijanović to “dozvolili”? Godinama i decenijama ste u vlasti. Zašto niste razvijali našu državu na svim poljima? Zašto ste je stalno blokirali. I stiče se utisak iz te Vaše izjave da Vam je drago što je “Srbija svjetlosnim godinama odmakla od Bosne i Hercegovine”. Eto i to je jedan od dokaza da i vi imate nešto sa Srbijom i to demantuje tu izjavu da Srbija ima fer poziciju prema našoj državi.

Čujete li vi sebe?

Kaže kako Cvijenović tvrdi da Srbija hrabro korača u 21. Vijek a da je Bosna i Hercegovina, na čijem ste čelu, napravila regresiju u 19. vijek. Čujete li vi sebe? Znate li šta govorite. Pa vi ste na čelu te države. Zašto nas vračate u taj 19. vijek?

-Slažem se sa gospođom Cvijanović da Srbija suvereno odlučuje i samostalno vodi svoju politiku. I može to raditi jer nema tamo nikakvih konstitutivnih naroda i mehanizama blokada. Tamo Srbi odlučuju o interesima i srpskog i svih drugih Naroda. Tamo se odluke donose većinom. Tamo je građanska država. A kada se zahtjevi za ukidanje blokada u našim institucijama iznesu onda je to unitarizacija Bosne i Hercegeovine. Onda je to bošnjački unitarizam i nacionalizam.

A ako se Bosna i Hercegovina, kako Željka tvrdi, vratila u doba najcrnjeg kolonijalizma, onda je to opet zbog Srbije. Jer Srbija je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i vodila najbrutalniji rat u kojem je uništila svu našu infrastrukturu i privredu i u kojem je od strane Međunarodnog suda proglašena krivom za nesprečavanje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Jer ta agresija je prekinuta Dejtonskim mirovnim sporazumom u kojem je uveden visoki predstavnik da pomogne izgradnju države i njenih institucija, tvrdi Išerić.

Naglašava da ako Srbija ide putem ekonomskog razvoja brže od Bosne i Hercegovine, to je opet zbog politike koju vodi Željka Cvijanović i zbog blokada rada naših institucija. Osim toga neće nama doći nikakvi investitori sve dok vršite razne blokade i napade na ustavni poredak. To Vam je Željka nesigurno okruženje.

Slažem se da je BiH neuspješna država, to je rezultat vaših blokada

-Donesite zakon o državnoj imovini i osigurajte pravnu sigurnost i naših građana i stranih investitora. Stavite time u pogon sve resursne kojima naša država raspolaže, a u korist svih naših građana. Vi ste u pravu kada kažete da je Bosna i Hercegovina neuspješna država. Ali njen neuspjeh je, najvećim dijelom, rezultat vaših blokada. Svjeni smo mi toga. Zato ćemo ukinuti sve te blokade prilikom donošenja odluka u našim institucijama, osigurati jednaka prava svim građanima provođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava i umjesto tročlanog predsjedništva uvestu funkciju predsjednika države, napisao je Išerić.

Na kraju je poručio da će tada Bosna i Hercegovina biti i uspješna i funkcionalna i neće biti u kolonijalnom odnosu.

#aktuelno #BiH #Željka #Denis #Srbija #Išerić #RS #Cvijanović #Sabor #Agresija #Faktori
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');