Članak

SARAJEVO

FUP u koordinaciji s EUROPOL-om provjerava profile na društvenim mrežama i otključava telefone osumnjičenih za terorizam

(Patria) - Federalna uprava policije je, u saradnji sa MUP-om USK i pod nadzorom Kantonlanog tužilaštva USK poduzela niz mjera i radnji po predmetu terorističkog napada na Policijsku stanicu Bosanska Krupa kojom prilikom je ubijen jedan policijski službenik, dok je drugi ranjen.

Kako je saopćeno iz FUP-a, odmah nakon navedenog događaja policijski službenici Federalne uprave policije su od strane postupajuće tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona uključeni u rad po navedenom predmetu.

"Tom prilikom je izvršen operativni rad na terenu, te su prikupljene određene informacije i saznanja u vezi sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu Bosanska Krupa koje su dostavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona", navedeno je iz FUP-a.

Federalna uprava policije je putem međunarodne policijske saradnje stupila u kontakt sa EUROPOL-om u cilju prikupljanja korisnih informacija u vezi profila na društvenim mrežama koje je koristio maloljetni izvršilac.

"Istražitelji Federalne uprave policije kao i službenici Centra za forenziku Federalne uprave policije su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona vršili provođenje službene radnje otvaranja i pretresanja oduzetih mobilnih telefona koje je koristio maloljetni izvršilac krivičnog djela", dodaju iz FUP-a.

Policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili uviđaj profila na društvenim mrežama koje je koristio maloljetni izvršilac u cilju dokumentovanja krivičnog djela ,"Terorizam".

"Također su pribavljeni svi relevantni podaci od društvenih mreža koje je koristio osumnjičeni, te se radi na identifikaciji lica koja su bila u komunikaciji sa osumnjičenim licem", naveli su iz FUP-a.

#aktuelno #BosanskaKrupa #FUP #MUP #USK #Terorizam #EUROPOL #Forenzika #Policija #Kanton #Istražitelji
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');