Članak

PREDSJEDNICA EK

Von der Leyen otkazala susret s premijerom Srbije zbog njegovog sastanka s ruskim ministrom

Razlog otkazivanja susreta je, prema riječima glasnogovornika EK, današnji sastanak šefa srbijanske vlade s ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim.

(Patria) - Čelnica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen otkazala je danas susret s premijerom Srbije Milošem Vučevićem, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EK Eric Mamer.

Razlog otkazivanja susreta je, prema riječima glasnogovornika EK, današnji sastanak šefa srbijanske vlade s ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim.

Von der Leyen je danas u Beograd stigla u okviru četvorodnevne turneje na Zapadnom Balkanu, a već se sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, s kojim je razgovarala o evropskom putu Srbije.

Prema jednom briselskom zvaničniku, saopštenje koje je izdato nakon susreta Vučevića i Rešetnjikova, u kojem se govori o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje s Rusijom, bilo je dovoljan razlog da predsjednica Evropske komisije "odmah odluči" da otkaže susret s premijerom Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Giaufret je za AFP rekao da prema saopštenju objavljenom na sajtu Vlade Srbije, za koje je rekao da je kasnije uklonjeno, postoji "indikacija namjere Srbije da ojača ekonomske odnose u drugim oblastima s Ruskom Federacijom".

- U tom svjetlu, predsjednica EK smatra da nema razloga za održavanje sastanka s premijerom - dodao je on.

Vučević je razgovarao je s Rešetnjikovim o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dvije zemlje.

Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da se pridruži sankcijama Rusiji koje je EU uvela zbog invazije na Ukrajinu.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se i da je premijer, govoreći o sankcijma Rusiji, rekao da Srbija "uprkos velikim pritiscima" vodi slobodnu i nezavisnu politiku i da ima dobru saradnju kako s Rusijom, tako i s EU, Kinom i drugim zemljama.

#Region #UrsulaVonDerLeyen #MilošVučević #srbija #AleksandarVučić
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');