Članak

PIŠE AVDO AVDIĆ

I bi(a) SOA: Elmedin Konaković - balkanski (š)pijun!

I, za kraj. Amerika nema DIA-u. Ima DEA-u. Ona istražuje Dinu. Ne Konakovića. Već Gačanina, čiji su saradnici u svojim Sky telefonima čuvali brojeve pasoša Elmedina Konakovića Dine.

Piše: Avdo Avdić/Istraga.ba

U SDA ima DIA. Ima i Sebi(j)a. U DF-u ima Bibi(j)a. A u NiP-u Čampara. Od četvero navedenih, bivši direktor BIA-e Aleksandar Vulin samo je javno hvalio onog koji je blizak NiP-u. Čamparu. Državnog tužitelja Dubravka Čamparu, čiji je brat Aljoša pobočni satnik Elmedina Konakovića i čiji je tetić Denis Zvizdić drugi potpredsjednik Konakovićevog NiP-a.

- Želim da pohvalim predsjednika Dodika, ministra Lukača, direktora Policije Rs Kostreševića, ali isto tako i tužioca za organizovani kriminal, gospodina Čamparu koji je iz zajedničkih organa - kazao je u martu 2022. godine današnji potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji će u decembru iste godine postati direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, poznatije kao BIA.

- Ne znam koliko znate dešavanja unutar SDA? - upitat će Milomira Marića na Happy TV Karadžićev prvi bezbjednjak i bjegunac od bh. pravosuđa Tomo Kovač.

- Što je Bakir ovo…, što ja Dodika prozivam da tog Osmicu makne? Zašto? Nemoj da kukaš protiv njega, nemoj da ga tvoj predsjednik Savjeta (Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, op.a.) predlaže, pa da ti protiv njega.

Miči tog prevaranta, kriminalca. Imamo unutar SDA dobrih Bošnjaka, dobrih Bosanaca. Ali pametnih ljudi. To su ovi Hercegovci, Aljoša Čampara. On je sin Avde Čampare, koji je bio tužilac i prije rata.

Ja sam mu s majkom radio, to je jedna intelektualka, velika dama. On nije ponikao iz medrese, on je niko iz te komunističke vlastele, ako možemo da kažemo obrazovanih, genetski visprenih ljudi - rekao je Kovač.

Evo i video iz oktobra 2020. godine. Idite odmah na 15. minut i 36. sekundu.

Ako iko treba da strahuje od Konakovićeve objave navodnih saradnika BIA-e, onda su to sigurno članovi obitelji Čampara koje, kako vidimo, visokopozicionirani kadrovi BIA-e hvale javno na srpskim televizijama. I sam Elmedin Konaković bi, istina, trebao strahovati od tog spiska. Evo i zbog čega.

Dok je Elmedin Konaković bio opozicija na državnom novu, beogradskom profesoru Milošu Koviću je bio zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu jer je predstavljao opasnost po nacionalnu sigurnost države. Kada je lider NiP-a OSA-u i sigurnost "vratio narodu", Ković je prestao biti opasnost po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Prema pisanju Slobodne Evrope, profesor Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske Rs Ratku Mladiću. On je 2015. godine, kao vještak odbrane za historijski kontekst, opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRs samo branile.

Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija, Ković je opravdavao zločine srpskih snaga zločinima drugih zaraćenih strana. Suci su ga zbog toga više puta upozorili.

Ković je kao povjesničar iz Srbije i vještak odbrane generala Mladića - odbacivao optužbe o akcijama srpskih snaga kao cilju stvaranja Velike Srbije. Pritom je odbijao potvrditi i da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja bila nacionalistička, čak i kada je suočen s njenom publikacijom pod imenom "Velika Srbija".

Idemo dalje. Advokat Goran Petronijević nije mogao ući u Bosnu i Hercegovinu sve dok Elmedin Konaković nije došao na vlast. A kada je Kona iz Skya postao ministar vanjskih poslova BiH, Petronijević je počeo braniti i Milorada Dodika pred Sudom BiH. Goran Petronijević je, pazite sada, advokat Milana Radoičića koji je organizovao napad u Banjskoj na Kosovu.

Goran Petronijević je, prema pisanju N1, poznati beogradski advokat porijeklom iz opštine Medveđa. U advokaturu je ušao 2001. godine, pošto je duže od decenije bio sudija. Najpoznatiji klijenti bili su mu bivši načelnik Državne bezbjednosti Rade Marković, bivši načelnik Vojne bezbjednosti Srbije Aco Tomić, a u Hagu je zastupao Veselina Šljivančanina i Radovana Karadžića. Bio je branilac pjevačici Svetlani Ceci Ražnatović, ali i pripadnicima Zemunskog klana.

I njemu je, dakle, dopušten ulazak u Bosnu i Hercegovinu nakon što je Elmedin Konaković preuzeo vlast.

Projekat "Open Balkan" jedan je od najznačajnijih projekata srbijanskih vlasti sa Aleksandrom Vučićem na čelu. Svi oni koji nisu zagovarali velikosrpsku politiku bili su protiv tog projekta. Evo šta je rekao Konaković.

- Priča o "Otvorenom Balkanu" kao nekom "Srpskom svetu" je neka politička intriga u kojoj je to "Srpski svet" - svi Srbi u jednoj državi. Koliko u toj potencijalnoj državi bez granica, regionalnoj saradnji imamo muslimana, Bošnjaka, da li je neko računao? Znate li koliko ima - više od pet miliona. Na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji, BiH, Srbiji… Preko 5 miliona Bošnjaka muslimana bi bilo u mogućnosti jedni drugima da idu na Bajram - rekao je prošle godine Elmedin Konaković.

O odnosu sa srbijanskim zvaničnicima, Konaković je u februaru 2023. godine kazao: "Želimo vratiti Bosnu i Hercegovinu na poziciju da bude most između Istoka i Zapada, zemlja prilika i šansi, i da zajedno s kolegama iz Srbije idemo na zajednička tržista na Istoku".

Godinu kasnije, Konaković bježi od vlastitih izjava dok se, istovremeno, baca pod noge zvaničnicima iz Republike Hrvatske. Tako ministar vanjskih poslova BiH nije pružio nikakvu podršku Slavenu Kovačeviću, bh. državljaninu kojeg Republika Hrvatska, Christian Schmidt i HDZ pokušavaju obespraviti i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Istovremeno, sve one koji su kritikovali visokog predstavnika Schmidta zbog njegovog angažmana u slučaju Kovačević (traži poništenje presude), Konaković je nazvao saradnicima BIA-e.

Koristeći istu logiku, Konakovića možemo optužiti da je špijun SOA-e. A nije. On je samo balkanski (š)pijun.

I, za kraj. Amerika nema DIA-u. Ima DEA-u. Ona istražuje Dinu. Ne Konakovića. Već Gačanina, čiji su saradnici u svojim Sky telefonima čuvali brojeve pasoša Elmedina Konakovića Dine.

#Aktuelno #Istragaba #ElmedinKonaković #sky #EdinGačaninTito #AvdoAvdić
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');