Članak

BRICS

Lula da Silva otkazao put na samit u Rusiju zbog povrede glave

(Patria) - Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva otkazao je put u Rusiju na samit BRICS-a nakon što je povrijedio glavu, objavio je njegov ured, prenio je AFP.

Nije navedeno kako je došlo do povrede, ali je rečeno da je odveden u bolnicu gdje su ljekari ustanovili da je zadobio posjekotinu na potiljku i savjetovali ga da ne putuje daleko. Lokalni mediji navode da je pao u svom kupatilu u subotu uvečer, zadobivši posjekotinu koja je zahtjevala šavove.

Lula (78) će, međutim, putem videokonferencije učestvovati na sastanku BRICS-a i obavljaće svoje uobičajene dužnosti ove sedmice u predsjedničkoj palati u Braziliji, saopštio je njegov ured.

Trodnevni samit zemalja BRICS-a (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike), kao i njihovih partnera dovešće oko dvadeset svjetskih lidera u grad Kazan koji počinje u utorak.

Lula je trebalo da otputuje iz Brazilije u nedelju rano uvečer za Rusiju.
Samit BRICS-a bi bio prvi Lulin susret licem u lice sa Putinom ove godine. U septembru su njih dvojica telefonom razgovarali o brazilsko-kineskom prijedlogu za okončanje rata u Ukrajini.

Putin je preskočio posljednji samit BRICS-a u Južnoj Africi, nakon što je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za njegovo hapšenje zbog žalbe Kijeva da su invazione trupe ilegalno deportovale ukrajinsku djecu u Rusiju.

Putin je u petak najavio da neće prisustvovati samitu G20 u Brazilu u novembru, jer bi njegov dolazak mogao „poremetiti“ konferenciju. On je insistirao da nalog MKS-a za njegovo hapšenje nije faktor, rekavši da se „presude ovog tipa mogu vrlo lahko zaobići“.

#Brazil #BRICSSummit #China #G20Summit #India #Kazan #LulaSilva #Putin #Russia #SouthAfrica #Svijet