Članak

SAOPŠTENJE

Sud BiH o Dodikovim tvrdnjama: Direktan napad na ugled, čast i profesionalnu karijeru sutkinje Uzunović

Sud BiH oglasio se danas saopštenjem u kojem je demantovao navode predsjednika Rs Milorada Dodika, koje je prošle sedmice na press konferenciji iznio u vezi sa sutkinjom Senom Uzunović koja vodi postupak protiv njega.

(Patria) - Sud BiH oglasio se danas saopštenjem u kojem je demantovao navode predsjednika Rs Milorada Dodika, koje je prošle sedmice na press konferenciji iznio u vezi sa sutkinjom Senom Uzunović koja vodi postupak protiv njega.

"S obzirom na posljednje objave medija koji su prenijeli izjavu predsjednika Rs Milorada Dodika, izjavljenu na press konferenciji 9. oktobra, a nakon održanog ročišta u Sudu BiH, kojom se neistinitim tvrdnjama pokušava direktno inkriminirati sutkinja ovog Suda Sena Uzunović, Sud nalazi za opravdano objaviti demanti na izjave s navedene press konferencije.

Naime, obraćajući se na press konferenciji, predsjednik Rs, među ostalim, izjavio je i sljedeće 'U Konjicu je ubijena jedna porodica Golubović, sinovi Petar i Pavle od osam i devet godina. Onda su se pojavili Senini saborci koji su izveli tu porodicu, ubili oca, majku i starijeg brata. Mlađi brat je ranjen otišao do policajaca da to prijavi. Ti muslimani, policajci, su to dijete odveli ponovo kod egzekutora. Sena Uzunović nije ništa učinila u tom slučaju.'

Prije svega, Sud smatra da navedena izjava predstavlja direktan napad na ugled, čast i profesionalnu karijeru sutkinje Sene Uzunović, jer je ista netačna, neutemeljena, bazirana na osobnom mišljenju pojedinca i istom se zanemaruju ranije utvrđene činjenice.

Naime, tokom ratnih dešavanja u BiH, nadležnost za ratne zločine nad civilima bila je na osnovnim tužilaštvima i sudovima. U vrijeme počinjenja pomenutog zločina, sutkinja Sena Uzunović obavljala je dužnost sutkinje Okružnog vojnog suda Mostar - Odjeljenje u Konjicu, koji nije imao nadležnost za suđenje u ovim predmetima.

Navedeni monstruozni zločin koji je predsjednik Rs pomenuo u svojoj izjavi počinili su pripadnici policije, Policijske stanice Konjic, a za šta su preživjeli izvršitelji pravomoćno i osuđeni.

Nastavno na prethodno, na istoj press konferenciji predsjednik Rs izjavio je i: '... da je jasno šta Sena Uzunović, nakon ovog čina, misli o zločinima nad Srbima i Republici srpskoj.'

Podsjećanja radi, u predmetu 'Hazim Delić i drugi', tokom 1994. godine, sutkinja Sena Uzunović je vodila istragu za ubistva po prijedlogu Okružnog vojnog tužilaštva, koja je rezultirala prikupljanjem dokaza za zločine počinjenje u logoru Čelebići, prema pripadnicima srpskog naroda.

Po okončanju istrage, predmet je dostavljen Haškom tribunalu, koji je u konačnici donio osuđujuću presudu za počinitelje, a nevedena presuda predstavlja prvu presudu za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda", poručili su u saopštenju iz Suda BiH.

#Konjic #MiloradDodik #SenaUzunović #aktuelno #SudBosneHercegovine