Članak

NOVČANO KAŽNJEN

Izbjegava da svjedoči u parničnom predmetu: Općinski sud u Sarajevu naredio privođenje ministra Konakovića

Općinski sud u Sarajevu naredio je privođenje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića na ročište zakazano pred tim sudom za 15. novembar ove godine

(Patria) - Općinski sud u Sarajevu naredio je privođenje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića na ročište zakazano pred tim sudom za 15. novembar ove godine, saznaje Istraga.ba.

Razlog zbog kojeg je Sud naredio privođenje je to što je ministar Konaković izbjegavao svjedočenje na Sudu. Zbog izbjegavanja dosadašnjih ročišta Sud je danas izrekao i novčanu kaznu ministru Konakoviću.

Konaković je trebao svjedočiti u predmetu koji se vodi po tužbi Vinka Jakića, bivšeg direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom koji je smijenjen nakon što su stranke Trojke, zajedno sa strankama Hrvatskog narodnog sabora, formirale Vladu Federacije.

"Sud donosi Rješenje: Današnje ročište povodom prijedloga za određivanje mjere osiguranja se odgađa i novo, uz konsultaciju sa punomoćnicima predlagatelja mjere osiguranja i punomoćnicima protivnika mjere osiguranja, se zakazuje za dan petak, 15.11.2024. godine u 9.30 sati.

Na ročište pozvati svjedoka Konaković Elmedina uz rješenje o kažnjavanju i rješenje o privođenju", navedeno je u Zapisniku s ročišta koje je trebalo biti održano u utorak, 15. oktobra.



Sud je donio odluku na osnovu člana 410 Zakona o parničnom postupku FBiH.

"Ako svjedok koji je uredno pozvan ne dođe, a izostanak ne opravda ili se bez odobrenja ili opravdanog razloga udalji s mjesta gdje treba da bude saslušan, sud će narediti da se prisilno dovede i podmiri troškove dovođenja i kazniti ga novčanom kaznom od 100 do 1.000 KM", navedeno je u Zakonu o parničnom postupku.

Lider NiP-a Elmedin Konaković uredno je bio pozivan na dosadašnja ročišta. Sud je na današnjem ročištu konstatovao da je uredno obaviješten, ali da se nije pojavio.

"Dalje se konstatuje da je podneskom od 14.10.2024. godine, koji je zaprimljen u sud u 14.41 sati, svjedok Konaković Elmedin obavijestio sud da se ne može odazvati na današnje ročište za glavnu raspravu jer za isti dan, kao predsjednik političkog subjekta Narod i pravda, ima poziv da učestvuje na koalicionom sastanku političkih stranka na nivou BiH pa je potrebno da se za isti pripremi.

U prilogu podneska dostavljen je poziv za navedeni sastanak koji datira na dan 10.10.2024. godine, i iz kojeg proizilazi da je isti naslovljen na ime svjedoka Konaković Elmedina, ali da je sastanak zakazan za 14 sati", navedeno je u Zapisniku Općinskog suda u Sarajevu.

Konaković je, naime, u ponedjeljak u 14 sati i 41 minut obavijestio Općinski sud da ne može svjedočiti jer u utorak (danas) ima sastanak vladajuće koalicije.

"S obzirom na to da sam u svojstvu predsjednika političkog subjekta Narod i Pravda pozvan da učestvujem na koalicionom sastanku političkih stranaka na nivou BiH, koji će biti održan sutra u Sarajevu, te priprema koje je potrebno održati po predloženim tačkama dnevnog reda sastanka, obavještavam Sud da u terminu ročišta neću biti u mogućnosti pristupiti na isto u svojstvu svjedoka", naveo je Konaković.



Konaković je, dakle, svoj izostanak za ročišta zakazanog za 11 sati, pravdao sastankom koji je bio zakazan za 14 sati, što potvrđuje i poziv iz SDP-a koji je priložio kao dokaz.



Problem za Konakovića - sastanak vladajuće koalicije je otkazan dan prije ročišta, odnosno, istog onog dana kada je Konaković obavijestio Sud da ne može svjedočiti zbog sastanka. O svemu tome pred Sudom je govorio i Jakićev advokat Alen Nakić.

"Punomoćnik predlagatelja izjavi da predlaže da sukladno odredbama člana 410. a s obzirom da su i sredstva javnog informiranja jučer objavila da je sastanak koji je bio zakazan u 14 sati za danas, a objavljeno je jučer u 16.18 sati, na Srpska.info, koji je trebao organiziran i održan u organizaciji premijera Federacije i predsjednika političkog subjekta SDP BiH, otkazan, a što je potvrdio za sredstva javnog informiranja predsjednik političkog subjekta HDZ BiH gospodin Čović, pa je s tim u vezi očigledno da gospodin Elmedin Konaković svemu drugom daje prednost osim pojavljivanju pred sudbenom vlasti kojoj bi svojim istinitim svjedočkim iskazom trebao pomoći u ostvarivanju temeljnih principa vladavine prava i dosljednog ostvarivanja temeljnih načela iz člana 6 stav 1 EKJP u smislu prava na pristup sudu i prava na suđenje u razumnom roku, a koji principi su jedno od sastavnih dijelova poglavlja u pristupnim pregovorima BiH na evropskoim putu, koji u javnosti promovira gospodin Konaković, kako kao ministar inozemnih poslova, tako i kao predsjednik političkog subjekta čiji je predsjednik.

Tražimo da se svjedoka Elmedina Konakovića putem sudske policije privede na sljedeće ročište, a istivremeno da mu se kao građaninu naloži da plati i predujmi troškove odloženog ročišta u smislu troškova punomoćnika predlagatelja a i svih strana koje imaju profesionalnu pravnu pomoć", navedeno je u Zapisniku.

Konaković je prošlo ročište izvjegao tako što je obavijestio Sud da mora govoriti pred UN-om. No, za ovo ročište njegovo opravdanje nije postojalo.

Stoga je Sud donio rješenje da ministar vanjskih poslova BiH bude priveden na naredno ročište te da mu se izrekne novčana kazna.

#aktuelno #ElmedinKonaković #Istragaba #OpćinskiSud #privođenje #Sarajevo #sud