Članak

ŠPANSKA ENKLAVA

Melilla je evropski gradić smješten u Africi

Jeste li čuli za Melillu? Riječ je o španskoj enklavi koja se prostire na oko 12 kvadratnih kilometara uz obalu Sredozemnog mora i u potpunosti je okružena Marokom.

(Patria) - Jeste li čuli za Melillu? Riječ je o španskoj enklavi koja se prostire na oko 12 kvadratnih kilometara uz obalu Sredozemnog mora i u potpunosti je okružena Marokom.

Iako se nalazi na afričkom kopnu, dio je Evropske unije. Štaviše, Melilla i Ceuta jedine su dvije teritorije Evropske unije u Africi, piše Punkufer.hr.

Melilla danas ima autonomni status. U njoj možete vidjeti utjecaje brojnih kultura, od starih Feničana preko Bizantinaca do Vizigota.

Ima prekrasnu historijsku jezgru - Melilla la Vieja, okruženu veličanstvenim zidinama, ali i brojne zapanjujuće plaže. Ipak, rijetki su oni koji je turistički posjećuju.

Zbog njenog specifičnog geografskog položaja često se nalazi na meti emigranata koji žele ilegalno ući u EU. Iz istog razloga na granici između Maroka i Melille podignute su visoke ograde.

One ipak ne mogu spriječiti očajničke poteze očajnih ljudi koji traže priliku za novi život, čak i po cijenu vlastitog.

Kako izgleda život u Melilli, provjerila je ekipa kanala Yes Theory na YouTubeu, koja je provela 50 sati u tom čudnom evropskom gradiću na afričkom kontinentu.

#Afrika #EU #Španija #magazin1