Članak

MEDICINSKI ZVANIČNICI POTVRDILI

Izraelska vojska u centralnoj Gazi ubila osmočlanu porodicu

U izraelskom napadu na centralni Pojas Gaze ubijena je osmočlana porodica, saopštili su jučer palestinski medicinski zvaničnici.

(Patria) - U izraelskom napadu na centralni Pojas Gaze ubijena je osmočlana porodica, saopštili su jučer palestinski medicinski zvaničnici.

U napadu na Gazu kasno u subotu pogođena je kuća u izbjegličkom kampu Nusejrat, a ubijeni su roditelji i njihovo šestero djece starosti od osam do 23 godine, saopštila je bolnica Al-Aksa u obližnjem Deir al-Balahu, gdje su tijela i odnesena.

U sjevernoj Gazi, izraelske vazdušne i kopnene snage napale su Džabaliju, gdje su se militanti, kako kaže vojska, pregrupisali.

Godinu dana nakon rata sa Hamasom, Izrael nastavlja da gotovo svaki dan vrši napade u Pojasu Gaze. Vojska kaže da pokušava da izbjegne smrti civila i za njihovu pogibiju okrivljuje Hamas i druge oružane grupe jer djeluju u gusto naseljenim područjima.

Izrael je naredio potpunu evakuaciju sjeverne Gaze. Procjenjuje se da je 400.000 ljudi ostalo na sjeveru nakon prvobitne evakuacije naređene u prvim sedmicama rata.

Palestinci strahuju da Izrael namjerava trajnu depopulaciju sjevera radi uspostavljanja vojnih baza ili jevrejskih naselja. UN kažu da nikakva hrana nije ušla u sjevernu Gazu od 1. oktobra.

#Izrael #Palestina #PojasGaze #Svijet