Članak

BROJNE PRITUŽBE

Nezadovoljstvo među američkim policajcima zbog prelaska na električna službena vozila

Policijski službenici širom SAD-a suočavaju se s promjenom. Dodge je krajem prošle godine završio proizvodnju benzinskog Chargera posljednje generacije koji je bio omiljen izbor policije širom države.

(Patria) - Policijski službenici širom SAD-a suočavaju se s promjenom. Dodge je krajem prošle godine završio proizvodnju benzinskog Chargera posljednje generacije koji je bio omiljen izbor policije širom države.

U potrazi za zamjenom mnoge policijske uprave sada se okreću i električnim automobilima.

Nijedno vozilo nije apsolutno savršeno za policijski posao, ali neka sigurno imaju bolje rezultate od drugih.

Nedavna tri intervjua sa šefovima policijskih odjela iz sjeverne Kalifornije otkrila su šta službenici misle o dostupnim opcijama električnih vozila.

Govoreći za SF Gate o korištenju Tesle Model 3, šef policijske uprave Ukiaha Cedric Crook požalio se da su skupi za opremanje, da ih je teško puniti zbog nedostatka infrastrukture i da nisu dovoljno veliki.

U automobilu nema dovoljno mjesta za dvije uhapšene osobe te ih moraju prevoziti jednog po jednog. Ovaj nedostatak znači da je potrebno više policajaca i automobila za incidente s više osumnjičenih i uhapšenih osoba.

Šef policijske uprave Menlo Parka David Norris imao je više pritužbi na svoje primjerke Modela Y. Sigurnosne značajke automobila predstavljaju problem za službenike jer se oni teško snalaze s njima i teško ih mogu isključiti.

Budući da je vozilo relativno nisko za jedan SUV, njegovi službenici ne mogu voziti preko trotoara i izvan ceste tako lako kao što mogu u drugim automobilima.

Požalio se i na ponudu prostora. Policajci u punoj patrolnoj opremi požalili su se da uz pojaseve i pancirke nema dovoljno mjesta za dva policajca na prednjim sjedištima.

Nadalje, otkrili su da takozvane pametne značajke, poput autopilota stvaraju glavobolje prilikom potjera ili pokušaja zaustavljanja drugih auta.

Pritisak Kalifornije da do 2035. u potpunosti pređe na vozila s nultom emisijom samo komplikuje stvari. Izvršna uredba guvernera Gavina Newsoma prisilila je mnoge opštine da ubrzaju usvajanje policijskih električnih vozila, ali ih ostavlja zapetljane u logističke noćne more oko infrastrukture za punjenje.

Ipak, nisu sve kalifornijske policijske uprave toliko skeptične prema Teslinim automobilima. Policijska uprava Južne Pasadene nedavno je zamijenila cijelu svoju flotu modelima Y i 3.

- Ova inicijativa ne samo da osigurava najsigurnija vozila za službenike i osoblje, već dovodi i do značajnog smanjenja troškova goriva i održavanja - rekao je tada načelnik policije Južne Pasadene Brian Solinsky.

Procijenio je da će prebacivanje odjelu uštedjeti oko 4.000 dolara godišnje samo na gorivu.

#3Model #BrianS #CedricC #DavidN #Dodge #MenloP #Tesla #Ukiah #USA #YModel #Svijet