Članak

KANDIDATI ZA PREDSJEDNIKA

Harris vrši pritisak na Trumpa da objavi svoj medicinski karton

(Patria) - Kamala Harris (59) je objavila svoj medicinski karton u kome se zaključuje da je „odličnog zdravlja“ i sposobna za predsjedničku funkciju. Nakon objave optužila je Donalda Trumpa za nedostatak transparentnosti zbog neobjavljivanja njegovog zdravstvenog kartona, javio je BBC.

Potpredsjednica je također tvrdila da njen republikanski rival „ne želi da američki narod vidi da li je on sposoban da postane predsjednik ili nije“.

Ne otkrivajući Trumpov medicinski karton, izborni štab je odgovorio citirajući njegovog ljekara koji je rekao da je „savršenog i odličnog zdravlja“. Štab je saopštio da on ima „izuzetno zauzet i aktivan raspored kampanje“ i tvrdi da Harris „nema izdržljivost predsjednika Trumpa“.

Ovo je uslijedilo nakon što je Bijela kuća objavila medicinski izvještaj u kojem se navodi da Harris „posjeduje fizičku i mentalnu otpornost“ neophodnu da obavlja funkciju predsjednika.

Dr Joshua Simmons, pukovnik američke vojske koji je bio njen ljekar više od tri godine, napisao je da je posljednji pregled u aprilu bio „neupečatljiv“, dodajući da održava zdrav i aktivan način života. Naveo je i da Harris ima porodičnu historiju raka debelog crijeva, da pati od alergija i da se mora pridržavati preporučene preventivne njege, uključujući kolonoskopiju i godišnje mamografije.

Nakon objavljivanja medicinskog kartona, portparol izbornog štaba Kamele Harris, je na
društvenim mrežama rekao: „Tvoj red, Donald Trump“.

Uoči predizbornog događaja u državi North Carolina, Harris je također pokušala baciti sumnju na mentalnu oštrinu svog rivala i na to kako on „ispada na tangente“.

Demokrate napadaju starost i mentalno zdravlje 78-godišnjeg Trumpa, nakon što su republikanci upućivali slične kritike na račun predsjednika Joea Bidena prije nego što se povukao iz utrke.

Ako bude ponovo izabran za predsjednika u novembru, Trump bi završio mandat kao najstariji predsjednik u historiji SAD-a sa 82 godine, koliko ima i Biden kada napusti funkciju u januaru.

Kao odgovor na pritisak iz štaba Harris, direktor komunikacija Trumpovog štaba Steven Cheung rekao je da je „dobrovoljno objavio“ ažuriranja svog ličnog ljekara i onog koji ga je liječio nakon pokušaja atentata na njega ovog ljeta u Butleru u Pennsylvaniji.

„Svi su zaključili da je on savršenog i odličnog zdravlja da može biti vrhovni komandant“, dodao je Cheung.

Također je citirao medicinske nalaze iz novembra 2023. u kojem se navodi da su Trumpovi „fizički pregledi bili u granicama normale i da su njegovi kognitivni pregledi bili izuzetni“.

Nacionalne ankete pokazuju da je Harris malo ispred Trumpa, ali su u „swing državama“ veoma blizu.

#DonaldTrump #izbori #KamalaHarris #SAD #zdravstvenikarton #Svijet