Članak

ŠTO TO NIJE URADIO VEĆ SADA

Zašto se ne smije vjerovati Schmidtu kada kaže da će koristiti Bonske ovlasti za Zakon o Ustavnom sudu BiH?

Piše: A. Čorbo-Zećo

“Kada je riječ o državnoj imovini, uskoro ćete od mene čuti sveobuhvatno neke stvari koje će se odnositi i na Republiku srpsku”, kazao je Christian Schmidt 9. oktobra 2022. u programu Face TV.

Od tada prođoše dvije pune godine a da nismo čuli ništa vrijedno pažnje kada je riječ o državnoj imovini.

Sinoć u programu iste TV kuće Schmidt daje obećanja. Tako visoki predstavnik kaže da je spreman koristiti Bonske ovlasti kako bi spriječio donošenje spornih izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, a koje se nalaze u parlamentarnoj proceduri (!?).

Ima li dovoljno naivnih da vjeruje na riječ ovom čovjeku?

“Moramo vidjeti kako ćemo dalje s Domom naroda. Imamo blokadu zbog neustavnog nacrta zakona koji je predložio jedan član Kluba Srba. Smatram da bi morali naći način kako da se izađe iz ove blockade”, rekao je Schmidt.


A, način je jednostavan. Prijedlog zakona treba staviti van procedure, a ne stavljati pritisak na Klub Bošnjaka, koji je pronašao jedini način da osigura mogućnost da ovakav zakon ne ide dalje.

Pri tome sasvim logično zvuče inicijative u kojima delegati traže da se čak i pismeno potvrdi da ovakav zakon neće proći u Predstavničkom domu PSBiH. Ali, najrealnije bi bilo da se povuče iz procedure, pa Schmidt svoje namjere o korištenju Bonskih ovlasti može već iskoristiti.

Pri tome valja imati na umu da Bošnjaci na putu borbe za istinu nikada nisu imali za motiv mržnju protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja, a u ime bolje budućnosti. I tu nam nije pomogao mnogo Schmidt.

I upravo u tome leži sva naivnost onih koji još uvijek vjeruju u iskrene namjere Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH.

Zapravo, sada opet možemo očekivati neku novu priču o genocidu koja se uvijek pojačava u momentu donošenja nekih krucijalnih odluka, a koje su izuzetno važne za opstanak bosanskog bića kao političkog tijela. U konačnici i na opstojnost države.

A, upravo će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, po kojima je zabranjeno negiranje genocida, nametnuti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Nametnute izmjene i dopune Izbornog zakona BiH suštinski su zadovoljile zahtjeve HDZ-a u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH, a konačno rješenje utemeljeno je na varijacijama zahtjeva HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

Zašto onda vjerovati danas da će Schmidt, posebno nakon objavljivanja njegovog pisma Sudu u Strazburu u predmetu ‘Kovačević’, učiniti nešto što vodi ka potpunom ozdravljenju bh. društva. Naprotiv, sva njegova obećanja valja uzeti s rezervom, jer se i međunarodna zajednica konačno mora početi cijeniti po djelima a ne riječima.

#AminaČorboZećo #AvdoAvdić #BonskeOvlasti #Bosna #ChristianSchmidt #DraganaČovića #FaceTV #RepublikaSrpska #UstavniSud #ValentinInzko #BiH #izdvojeno