Članak

PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović tvrdi: NATO ulazi u rat u Ukrajini

Ponovio je da NATO svojom novom aktivnošću NSATU ulazi u ratni sukob u Ukrajini.

(Patria) - Rat u Ukrajini otišao je od prvog dana u katastrofalnom smjeru, za šta smo svi krivi, rekao je danas u Tivtu hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Ponovio je da NATO svojom novom aktivnošću NSATU ulazi u ratni sukob u Ukrajini.

- Rat je od prvog dana otišao u neželjenom i katastrofalnom pravcu za Ukrajinu. Poginulo je i osakaćeno pola miliona muškaraca i sada je potrebno šta? Da ih se još ubije i osakati 50.000?

Hoće li to biti dovoljno da se nečiji apetiti zadovolje? Washingtonski, moskovski, je li to dovoljno - upitao je Milanović.

Hrvatski predsjednik u svom govoru referisao se na najnoviju NATO-ovu aktivnost sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU), za koju je već i ranije rekao da znači ulazak u rat.

- Ukrajinu smo mi svi - i ja se osjećam odgovornim - gurnuli u katastrofalnu nevolju. Zemlja je uništena i to treba prestati što prije - poručio je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon samita Procesa Brdo-Brijuni.

Istakao je onima koji žele rat da tamo šalju svoju djecu, dok on smatra da se sukob riješiti treba riješiti diplomatskim putem i da neće dobro završiti za one koji su ga sa zapadne strane vodili.

Milanović je naglasio da je neko sada odlučio, i to više od dvije godine nakon što je Rusija izvela invaziju na Ukrajinu, da se NATO uvuče u sukob.

- Misija NSATU je misija kojom NATO ulazi u ratni sukob. Štabsko planiranje ratnih potreba u realnom vremenu je ulazak u rat - dodao je Milanović.

NATO-ova aktivnost NSATU dogovorena je na sastanku na vrhu u Washingtonu u julu ove godine.

Misija će se sastojati od oko 700 pripadnika iz NATO članica i partnerskih država, a cijela operacija koordinirat će se u njemačkom Wiesbadenu.

#ZoranMilanović #Hrvatska #nato #Ukrajina #Tivat #BrdoBrioni #Region