Članak

PIŠE SIFET KUKURUZ

Christian Schmidt pred Evropskim sudom protiv evropskih vrijednosti

Christian Schmidt je obmanuo javnost da u sudskom postupku sudjeluje na poziv Evropskog suda, na koji način je sam dokazao da nije osoba čijim riječima Sud može pokloniti vjeru.

Za NAP piše: Sifet Kukuruz, pravni ekspert

Kada bi svoje djelovanje uistinu zasnivao na evropskim civilizacijskim vrijednostima, Christian Schmidt bi podnio ostavku na dužnost visokog predstavnika, a kada bi EU zaista bila privržena vrijednostima na kojima nominalno počiva, već bi donijela odluku o povlačenju Christiana Schmidta s funkcije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

S obzirom da se od naprijed navedenog ništa nije desilo, jedini zaključak koji se nameće jeste da je Schmidt vjerni odraz politike EU prema BiH, odnosno da se politika EU prema BiH danas najvjernije manifestira upravo kroz Schmidtove postupke.

Zato je EU, ovakva kakva danas i jeste, više opasnost, a manje šansa za opstojnost države BiH kao suverene države?

Osim što je javnosti pokazao da je arogantan i bahat, Christian Schmidt je pokazao i da je spreman na ozbiljne manipulacije, pa čak i na iznošenje neistina. Treba podsjetiti da je Schmidt obmanuo domaću javnost - ne samo tvrdnjom da se pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu "Kovačević" pojavljuje na zamolbu Suda, nego i tvrdnjom da su visoki predstavnici i ranije sudjelovali u sudskim procesima pred Evropskim sudom.

Na takav način, Schmidt je demonstrirao ozbiljnu sklonost iznošenju neistina i upravo takva njegova sklonost ga najsnažnije diskvalificira da sudjeluje u ovom sudskom procesu u bilo kojem svojstvu, s obzirom da je dokazao da nije osoba čijim riječima je moguće pokloniti vjeru. Pred Evropskim sudom se mora govoriti istina, a to je za Schmidta očito veliki problem.

Zato, čak i kada bi sebi mogao naknadno priskrbiti Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o vlastitom postavljenju na funkciju visokog predstavnika, Christian Schmidt je pokazao da trenutno predstavlja najveću opasnost za BiH, jer provodi politiku koju su provodili agresori na BiH u periodu 1992-1995. godine, samo drugim sredstvima.

Schmidt ruši državu BiH, a politički destruira njen najbrojniji narod - Bošnjake, a politička destrukcija jednog naroda je prvi korak na putu njegovog biološkog uništenja.

Također, treba konačno priznati i javno kazati da je osnovni razlog zbog kojeg država BiH još uvijek nije, a vjerovatno u doglednoj budućnosti i neće postati članicom EU, činjenica da u BiH žive Bošnjaci u procentu većem od 50% u ukupnom broju stanovništva BiH. Da je to tako, pokazao je i Christian Schmidt svojim odlukama kojima je Bošnjake politički potpuno desubjektivizirao prilikom formiranja vlasti u FBiH.

Ukoliko ne žele trajno biti sluge i građani drugog reda u vlastitoj državi, Bošnjaci bi otvoreno trebali odbaciti postupke Christiana Schmidta i tražiti njegovo povlačenje iz BiH, jer dok je Christiana Schmidta, Bošnjaci ne treba da izlaze na izbore i izražavaju svoju volju. Sve dok se pita Christian Schmidt, Bošnjaci u BiH neće biti politički faktor. Istinsko ubistvo jednog naroda jeste političko razvlaštenje kojim se taj narod pretvara u amorfnu masu, a upravo to danas radi Christian Schmidt, i to je osnovni razlog njegovog pojavljivanja pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Njegovo insistiranje da se pojavi pred Evropskim sudom je potvrda da on služi interesima onih koji ne žele usvajanje i implementaciju evropskih vrijednosti u BiH.

Zato bi se Schmidtu pred Evropskim sudom trebalo suditi, a ne saslušavati ga kao navodnog prijatelja Suda, jer onaj ko krši principe na kojima se zasniva samo postojanje i rad Suda, ne može biti prijatelj Suda. A onaj ko nije zagovornik evropskih civilizacijskih vrijednosti i pravnih standarda, ne može ni biti prijatelj BiH.

Ukoliko se evropska perspektiva BiH želi očuvati kao realnost, prvi korak u tom pravcu bi morao biti razrješenje Christiana Schmidta sa dužnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

#aktuelno #ChristianSchmidt #EvropskiSud #OHR #presudaKovačević #SifetKukuruz #SlavenKovačević #VisokiPredstavnik