Članak

BITKA ZA SBK

Kandidati Trojke u službi Čovića: Naša stranka 'pomaže' HDZ-u u Jajcu i Kiseljaku, SDP u Gornjem Vakufu

Tamo gdje je izvjesna pobjeda HDZ-ovog kandidata, Naša stranka, SDP i NiP nemaju kandidata.

Piše: Istraga.ba

U svim gradovima Srednjobosanskog kantona (SBK), gdje postoji šansa da zbog "podjele" bošnjačkih glasova, pobijedi kandidat HDZ-a BiH, stranke Trojke imaju kandidate za načelnika. Tamo gdje je izvjesna pobjeda HDZ-ovog kandidata, Naša stranka, SDP i NiP nemaju kandidata.

Tako, recimo, u Kreševu, gdje je neupitna pobjeda HDZ-a BiH u utrci za načelnika bit će samo jedan kandidat. I to kandidat HDZ-a Boris Marić. Slična situacija je i u Dobretićima. Oba kandidata su iz "hrvatskog bloka". Identično je i u Vitezu. Stranke Trojke u ovom gradu nemaju kandidata.

Razlog - u zbiru hrvatskih glasova je više za oko 500 i eventualna kandidatura iz Naše stranke i SDP-a mogla bi ugroziti izvjesnu pobjedu HNS-ovog kandidata. Tako se u Vitezu za poziciju načelnika nadmeću Boris Marjanović, zajednički kandidat HDZ BiH, HDZ 1990, HSS Stjepana Radića i Mujo Trako (SDA). Na lokalnim izborima 2020. kandidat HDZ-a je pobijedio sa 5.710 glasova. SDA-ov kandidat je osvojio 5.254.

No, tamo gdje su interesi HDZ-a ugroženi, Trojka je odlučila da ima svog kandidata. Najbolji primjer je Jajce.

Na Lokalnim izborima 2020. godine Naša stranka nije ni sudjelovala na izborima u Jajcu. Općinski odbor stranke osnovan je tek u martu 2024. godine. Za predsjednika Općinskog odbora Naše stranke u Jajcu imenovan je Redžo Kurić. Upravo je Kurić kandidat Trojke za načelnika Jajca.

Za funkciju načelnika Općine Jajce prijavila su se tri kandidata. SDA je kandidovala Edina Hozana, HDZ Božanu Bilandžija, a Trojka, rekosmo, Redžu Kurića iz Naše stranke.

Prema izbornim rezultatima ponovljenih izbora u Jajcu (decembar 2020.), u tom je gradu glasalo 12.000 birača. Edin Hozan iz SDA je tada osvojio 6.271 glas, a HDZ-ov kandidat Anto Brtan 4.624, a Ismar Halilović iz NiP-a 1.082 glasa.

Bošnjačkih glasova je, dakle oko 7.300, a "hrvatskih" oko 4.624. Ukoliko se bošnjački glasovi podijele na dva jednaka dijela, izvjesna je pobjeda HDZ-ovog kandidata. I to zahvaljujući stranci koja je svoj odbor u Jajcu formirala u martu ove godine, nakon što su i službeno postali dio koalicije sa HDZ-om.

Sada idemo u Kiseljak. HDZ u tom gradu ima na raspolaganju oko 5.300 glasova. Za protukandidate HDZ-a na prošlim Lokalnim izborima glasalo je 3.500 birača. Čak i ako bi bio samo jedan protukandidat HDZ-ovom kandidatu, male su šanse da se stranci Dragana Čovića "oduzme" Kiseljak. Međutim, stranke Trojke su odlučile da kandiduju kadra Naše stranke Anela Topalovića.

Na Lokalnim izborima prije četiri godine, Naša stranka je u Kiseljaku osvojila 250 glasova. No, to ih nije omelo da imaju svog kandidata koji je, faktički, ubio svaku moguću priliku probosanskih stranaka u Kiseljaku. Kandidat SDA u Kiseljaku je Armin Halilović, a HDZ-a Mladen Mišurić-Ramljak.

Novi Travnik je najbolji pokazatelj djelovanja Trojke u SBK. Na izborima 2020. godine u tom je gradu glasalo 11.520 birača. Sve stranke s hrvatskim predznakom imaju oko 5.000 glasova. Probosanskih birača je oko 6.300. No, za načelnika Novog Travnika je izabran HDZ-ov Stjepan Dujo, jer su se probosanski glasovi podijelili na tri (dva nezavisna kandidata i NiP). SDA je 2020. godine osvojila 2.333 glasa. SDP i NiP 2.200. Naša stranka nije ni imala listu.

U zbiru, SDA, SBiH i DF su osvojili oko 4.200 glasova u utrci za Općinsko vijeće. Ovim strankama, dakle, nedostaje oko 800 glasova da "izguraju" svog načelnika. No, Trojka je odlučila ponovo razbiti probosanske glasove. Tako su sada u utrci za gradonačelnika Novog Travnika Asmir Brljak (SDP), Eldin Delić (SDA) i Stjepan Dujo (HDZ BIH). Ukoliko bošnjački glasovi budu podijeljeni, HDZ BiH će "odbraniti" Novi Travnik, iako stranke HNS-a imaju u zbiru manje birača od takozvanih probosanskih stranaka.

Na Lokalnim izborima 2020. godine HDZ BiH je za samo 135 glasova izgubio Gornji Vakuf, grad koji je tokom agresije BiH bio pod opsadom HVO-a i Hrvatske vojske. SDA-ov kandidat je 2020. godine osvojio 3.877 glasova, a HDZ-ov 3.742. SDP-ov kandidat je osvojio 2.245.

Ako pogledamo glasove za Općinsko vijeće, vidimo da tzv. probosanske stranke imaju skoro duplo više glasova od HDZ-a (probosanske 6.000, HDZ 3.700). No, duplanje kandidata u tzv. probosanskom bloku može dovesti do toga da HDZ preuzme Gornji Vakuf. U utrci za načelnika Gornjeg Vakufa, SDA u trku za prvog čovjeka Općine šalje Esmina Hajdarevića, dok je kandidat HDZ-a BiH Marin Novaković. Trojkin kandidat je Edin Gekić iz SDP-a.

#aktuelno #DraganČović #hdz #Istragaba #Načelnik #politika #SBK #SDA #trojka